Wpis

sobota, 07 grudnia 2013

pierniczki imbirowe i imbirowo – cytrynowe

mamuku pierniczki imbirowe i imbirowo cytrynowe

Pepparkakor. Uwielbiam pierniczki z Ikea. Choć dawno ich nie jadłam. Miałam ochotę na upieczenie tych pierniczków już w zeszłym roku, ale dopiero w tym mi się to udało. Skorzystałam z przepisu z whiteplate.

No cóż, nie będę oszukiwać: w ogóle nie smakują jak te, z Ikea, ale nie żałuję, że je upiekłam, ponieważ są zupełnie inne od naszych tradycyjnych pierniczków i bardzo smaczne. Imbirowe i cytrynowe. Cieniutkie, chrupiące i uzależniające.

Składniki:

  • 150 g syropu z buraków (może być też syrop z daktyli lub klonowy)
  • 90 g cukru trzcinowego Demerara (w przepisie było 100 g cukru)
  • 110 g masła
  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (u mnie domowej przyprawy)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru (w przepisie było 1 i 1/2 łyżeczki)
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (M)
  • dodatkowo: skórka starta z 1,5 cytryny

W garnuszku podgrzać syrop z buraków i cukier, od czasu do czasu mieszając, do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia, dodać masło, porządnie wymieszać i odstawić na chwilę.

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać rozpuszczoną masę z syropem i jajko. Zagnieść ciasto (podzieliłam je na dwie części, do jednej dodałam drobno startą skórkę z cytryny i ponownie zagniotłam ciasto). Uformować kule, owinąć je folią spożywczą i wstawić do lodówki na dwie godziny (u mnie ciasto leżakowało w lodówce całą dobę).

Schłodzone, rozwałkować na jak najcieńszy placek. Im bardziej zimne ciasto, tym cieniej można je rozwałkować, bez podsypywania mąką; dobrze też wałkować pomiędzy dwoma papierami lub teflonowymi matami do pieczenia. Wyciąć dowolne kształty.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC, piec przez 6 – 8 minut (na papierze lub na macie teflonowej), do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić.

Przechowywać w szklanym, blaszanym lub plastikowym, zamkniętym pojemniku.

mamuku pierniczki imbirowe i imbirowo cytrynowe

Na zdjęciach puszka, która niejedno już widziała i przechowywała...

mamuku pierniczki imbirowe i imbirowo cytrynowe

Wartość energetyczna pierniczków: około 2984 kcal (450 kcal/100 g).

Przepis pochodzi ze strony whiteplate. Podałam go z moimi niewielkimi zmianami.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
sobota, 07 grudnia 2013 10:50

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny