Wpis

czwartek, 19 grudnia 2013

szwajcarskie pierniczki Basler Läckerli

mamuku szwajcarskie pierniczki Basler Läckerli

Bardzo aromatyczne, pachnące cytrusami i przyprawą korzenną, wypełnione migdałami pierniczki (czy raczej piernik?). Ciasto miękkie, kruche na zewnątrz i lekko ciągnące się w środku. W dodatku bez jajek i bez masła. Upieczone dwa dni temu, dziś już w 1/3 zjedzone. Co może być lepszą rekomendacją?

Ciasto może być upieczone dwa dni przed Wigilią! 

Składniki, blacha o wymiarach 20x24 cm:

  • 250 g miodu (wielokwiatowego)
  • 45 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (domowej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g migdałów mielonych
  • 145 g migdałów, posiekanych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (domowej)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka i 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody

Migdały zalać wrzątkiem, po kilku minutach, obrać ze skórki, posiekać. 

Miód i cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać, do rozpuszczenia się cukru. Odstawić do przestudzenia. 

Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną przesiać do miski. Dodać migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową, ekstrakt, wymieszać. Wlać miód z cukrem, dobrze wyrobić ciasto. Surowe ciasto będzie lekko klejące. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wylepić ciasto rękoma.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec przez ok. 20 minut. Wyjąć, jeszcze ciepłe polukrować (składniki na lukier dokładnie wymieszać) i ciepłe, pokroić na kwadraty.

mamuku szwajcarskie pierniczki Basler Läckerli

Swoje ciasto polukrowałam, ale nie pokroiłam, mając na uwadze zeszłoroczne doświadczenia, kiedy to ciasto zjedliśmy, zanim zaczęły się Święta. Miałam nadzieję, że takie nie krojone od razu, dotrwa w tym roku do Świąt... (jak widać na zdjęciu niżej - dotrwało)

Ciasto przechowywać w szklanym, blaszanym lub plastikowym, zamkniętym pojemniku lub w chłodniejszym miejscu, zawinięte w papier i ściereczkę. 

mamuku szwajcarskie pierniczki Basler Läckerli w towarzystwie piernika staropolskiego

Wartość energetyczna piernika: około 3576 kcal (409 kcal/100 g).

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Podałam go z moimi zmianami. Piernik piekłam z połowy porcji podanej przez Dorotus.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
czwartek, 19 grudnia 2013 15:34

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Monia napisał(a) z *.xdsl.centertel.pl komentarz datowany na 2014/10/11 21:35:38:

    "Upieczone dwa dni temu, dziś już w 1/3 zjedzone. Co może być lepszą rekomendacją?"
    Np. upieczone dziś i dziś zjedzone. U mnie tak jest z pierniczkami.

  • mamuku napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/12 01:29:17:

    Rzeczywiście lepsza. O wiele lepsza. Dziękuję za komentarz.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny