Wpis

piątek, 24 stycznia 2014

sernik z musem dyniowym

mamuku sernik z musem dyniowym

Wilgotny sernik o delikatnym korzennym aromacie. Szybki i łatwy do przygotowania, pod warunkiem, że ma się wcześniej przygotowany dyniowy przecier. Dynia nie jest bardzo wyczuwalna, ale nadaje sernikowi interesującej barwy. Sernik pokryty jest cienką warstwą jogurtowo - waniliowej polewy.

Najlepiej upiec go dzień przed podaniem.

Składniki, tortownica o średnicy ok. 16 cm:

spód:

  • 70 g herbatników (najzwyklejszych)
  • 30 g miękkiego masła (+odrobina masła do wysmarowania boków tortownicy)

masa serowa:

  • 140 g cukru (w tym 30 g cukru trzcinowego demerara i 110 g cukru waniliowego*)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (użyłam domowej)
  • 510 g twarogu (w tym: 240 półtłustego i 270 g tłustego)
  • jajka (M)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (domowego)
  • 180 g musu z pieczonej dyni (mrożonej)

wierzch:

  • 70 g jogurtu naturalnego 2,5%
  • 20 g cukru waniliowego**

*  użyłam cukru waniliowego domowego, bez ziarenek  wanilii, można pominąć i dać zwykły cukier. Można również zmniejszyć ilość cukru do 130 g – sernik jest słodki; dla mnie, odrobinę za słodki.

**  użyłam cukru waniliowego domowego, z ziarenkami wanilii, można pominąć i dać zwykły cukier

Herbatniki pokruszyć, dodać miękkie masło, wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Masę z ciastek wcisnąć w dno, uklepać. Tortownicę włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC, na dolnej półce umieścić naczynie z wodą, która będzie nawilżać powietrze (umieściłam na tej samej, na którą później wstawiłam sernik).

Cukier, sól i przyprawę wymieszać. W oddzielnej misce zmiksować twarogi, stopniowo dodając cukier z przyprawami. Ciągle miksując masę, dodawać po jednym jajku (każde następne dodajemy wówczas, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z serem). Na końcu dodać mus z dyni i ekstrakt z wanilii. Zmiksować.

Masę serową wylać na schłodzony spód. Wstawić do gorącego piekarnika, piec przez ok. 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do około 160 stopni i piec kolejne 15-25 minut (masa powinna być dobrze ścięta, ale środek może zostać lekko galaretowaty). W tym czasie wymieszać jogurt z cukrem. Polewę rozsmarować na wierzchu sernika i zapiec przez około 10 minut, aż polewa się zetnie (zapiekałam przez kilka minut dłużej i wierzch za bardzo zbrązowiał).

Zostawić w tortownicy do całkowitego ostudzenia (można ostrym nożem okroić brzegi, żeby polewa nie popękała, kiedy sernik będzie się lekko zapadał). Schłodzić przez kilka godzin w lodówce (zostawiłam na noc).

mamuku sernik z musem z pieczonej dyni

mamuku sernik dyniowy

Wartość energetyczna sernika: około 2164 kcal (201 kcal/100 g).

Przepis pochodzi z bloga Komarki. Podałam go z moimi zmianami.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
piątek, 24 stycznia 2014 15:44

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny