Wpis

czwartek, 27 lutego 2014

p±czki (z przepisu na p±czki z piekarnika)

mamuku p±czki smażone z przepisu na p±czki z piekarnika

Wczoraj postanowiłam, że zrobię to samo ciasto na p±czki, co we wczorajszym wpisie. Jak postanowiłam, tak zrobiłam, teraz mam porównanie. Przepis jest ten sam, zwiększyłam jedynie ilo¶ć alkoholu do ciasta, zmniejszyłam odrobinę ilo¶ć soku z cytryny w lukrze, zrobiłam mniejsze p±czki, no i przede wszystkim, p±czki usmażyłam w oleju.

Zastanawiałam się, czy je publikować, gdyż wyszły po prostu brzydsze. Wczorajszymi p±czkami się zachwyciłam. Miały obwódkę, dzisiejsze w miejscu obwódki s± ciemniejsze (zdecydowanie za małe wykroiłam), pieczone s± delikatniejsze i … ładniejsze, dzisiejsze gdzie¶ zgubiły (pewnie w oleju) subtelny aromat ze skórki cytryny. Choć wczorajsze p±czki z piekarnika smakowały zdecydowanie jak p±czki, a nie bułeczki, to smażone s± bardziej „p±czkowe” od pieczonych. I s± baaardzo smaczne.

Obydwa przepisy bardzo polecam.

P.S. poniższy przepis jest prawie wiernym powtórzeniem wczorajszego wpisu.

Składniki, 15 małych p±czków, polecam zrobić mniej, np. 12-13 sztuk:

  • 100 ml mleka (3,2%)
  • 300 g m±ki pszennej tortowej (typu 450)
  • 10 g ¶wieżych drożdży
  • 2 łyżki cukru waniliowego (27 g)*
  • 40 g masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko (M)
  • 1 żółtko (M)
  • 20 ml ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z małej cytryny

moje dodatki:

  • 100 g domowej konfitury wi¶niowej
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy) –co najmniej 0,5 kg/0,5 litra**
  • lukier (4,5 łyżki cukru pudru + 1 i 1/3 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka domowej, posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej)

* użyłam cukru waniliowego domowego, bez ziarenek wanilii, można użyć zwykłego cukru.

** smażyłam w małym garnku, zużyłam maksymalnie 33 g oleju.

Podgrzać mleko. Do miski przesiać m±kę, na ¶rodku zrobić wgłębienie, wsypać do niego pokruszone drożdże, cukier, zalać czę¶ci± ciepłego mleka (do przykrycia drożdży z cukrem), zasypać odrobin± m±ki (z miski) i przykryć ¶ciereczk±. Odstawić do wyro¶nięcia (ok. 15-25 minut). Do pozostałego mleka dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia.

Gdy drożdże wyrosn±, wsypać sól, dodać jajko i żółtko, alkohol i skórkę z cytryny, wymieszać. Wlać ok. 1/3 rozpuszczonego masła z mlekiem, wyrobić ciasto, dodać kolejn± porcję masła, wyrobić, wlać resztę i wyrobić ciasto (kolejn± porcję masła dodajemy wtedy, kiedy poprzednia została całkowicie wchłonięta przez ciasto – tak robiła moja babcia, tak ciasto drożdżowe robi moja mama, i ja – kiedy bardzo mi zależy na efekcie końcowym). Dobrze wyrobione ciasto powinno łatwo odchodzić od r±k/miski, być elastyczne i gładkie, to ciasto wyrabia się wspaniale, choć na pocz±tku jest lekko klej±ce; dodatkowo przez cały czas wyrabiania unosi się piękny zapach (wyrabiałam ponad 20 minut). Ciasto przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia (ok. 1,5 godz.). Powinno co najmniej podwoić swoj± objęto¶ć. Wyro¶nięte ciasto krótko wyrobić i odstawić na noc do lodówki, na ponowne wyrastanie – w przypadku, kiedy p±czki wyrabiamy wieczorem, a chcemy piec następnego dnia rano – lub pomin±ć kolejne wyrastanie i formować p±czki.  

Po wyro¶nięciu, ciasto przełożyć na stolnicę i delikatnie rozwałkować, podsypuj±c odrobin± m±ki, na placek o grubo¶ci 0,6-0,8 cm. Nałożyć nadzienie na rozwałkowane ciasto (wcze¶niej delikatnie przyłożyć szklankę do ciasta, robi±c obrys), zakryć je drug± warstw± ciasta, palcami pozagniatać wokół nadzienia i wyci±ć kr±żek (wycinałam szklank± o ¶rednicy 6,5 cm, zdjęcia nadziewania s± tutaj). P±czka uformować dodatkowo w dłoniach.

Uformowane p±czki odkładać na oprószony m±k± blat, przykryć ¶ciereczk±, zostawić do lekkiego wyro¶nięcia (na ok. 25-35 minut).

W garnku rozgrzać tłuszcz. Wkładać – partiami, by swobodnie pływały – p±czki, gdy nabior± jasnobr±zowego koloru, odwracać je na drug± stronę. Usmażone przekładać na papierowy ręcznik, po os±czeniu z nadmiaru tłuszczu przełożyć na talerz i lekko ciepłe polukrować.

Aktualizacja: P±czki przechowane w zamkniętym pojemniku s± smaczne również następnego dnia po smażeniu. 

mamuku p±czki smażone z przepisu na p±czki z piekarnika

Warto¶ć energetyczna moich p±czków: około 2389 kcal (357 kcal/100 g).    

Przepis jest powtórzeniem przepisu na p±czki pieczone w piekarniku, inspirowanego dwoma przepisami ze stron: Smak Zdrowia i Kwestia Smaku.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
czwartek, 27 lutego 2014 14:04

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny