Wpis

wtorek, 11 marca 2014

piersi kurczaka pieczone w śliwkowo miodowej marynacie

mamuku piersi kurczaka pieczone w śliwkowo miodowej marynacie

Bardzo prosty i nie wymagający wiele pracy przepis na rewelacyjne danie z piersi kurczaka. Piersi są soczyste, delikatne i miękkie, marynata lekko słodka i wyrazista w smaku.

Kurczaka można przygotować dzień wcześniej, można również potrawę przyrządzić bezpośrednio przed podaniem (też wyjdzie smaczna). Piersi można odgrzać następnego dnia, można je również jeść na zimno.

Podaję moje ulubione proporcje na marynatę. Przepis jest na dużą, rodzinną porcję. I zawsze wszystkim bardzo smakuje.

Składniki:

  • 6 pojedynczych piersi z kurczaka (ok. 960 g)
  • 70 g suszonych śliwek
  • 50 g miodu wielokwiatowego
  • 50 g sosu sojowego
  • 20 g soku wyciśniętego z cytryny (ok. pół cytryny)

Śliwki pokroić na kawałki. W garnku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu odstawić z ognia, ostudzić. Można chłodną marynatę zmiksować blenderem lub suszone śliwki od razu pokroić na niewielkie kawałki i pominąć miksowanie.

Filety z kurczaka umyć, oczyścić z kostek i błonek, osuszyć.

Do żaroodpornej formy wlać kilka łyżek marynaty, włożyć piersi kurczaka, zalać pozostałą marynatą i odstawić na pół godziny (można na noc, do lodówki).

Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika, po kilku minutach obniżyć temperaturę do 180-190ºC. Piec przez ok. 35 – 45 minut, co jakiś czas polewać filety marynatą (marynaty jest dużo, jeśli piersi są w niej całkowicie zatopione, to nie ma co polewać, ale to zależy od wielkości formy, w jakiej pieczemy mięso).

Podawać na gorąco, w całości lub pokrojone na 2 cm plastry, z sosem pozostałym po pieczeniu (przed pokrojeniem należy odczekać kilka minut).

mamuku piersi kurczaka pieczone w śliwkowo miodowo sojowej marynacie

Potrawę tę, prawie zawsze przygotowuję na dwa dni. Przechowuję ją wtedy w lodówce, w formie w której się piekły i odgrzewam w garnku, w marynacie. Piersi nic nie tracą ze swojej soczystości i są doskonałe. Równie smaczne są na zimno.

Wartość energetyczna całej potrawy: ok. 1482 kcal.

Inspirowałam się przepisem ze strony Kwestia Smaku. Przepis podałam ze swoimi zmianami.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
wtorek, 11 marca 2014 11:28

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny