Wpis

środa, 25 czerwca 2014

jagodzianki

mamuku jagodzianki

W drodze znad morza zatrzymaliśmy się w warmińskim lesie, żeby nazbierać trochę jagód. Nie przeżyłabym, gdybyśmy tego nie zrobili! Po powrocie od razu upiekłam jagodzianki. Ponieważ nie zrobiliśmy zakupów, w lodówce mieliśmy niewiele, bułeczki upiekłam z tego, co było. Wyszły całkiem całkiem, na pewno powtórzę je jeszcze.

Nie byłabym sobą, gdybym upiekła jagodzianki w normalnej wielkości, moje są niewielkie, na trzy kęsy, za to jagód w każdej jagodziance zmieściłam 2 łyżki!

Składniki, 12 małych jagodzianek, lub 6 normalnej wielkości:

  • 250 g mąki pszennej
  • 12 g świeżych drożdży
  • 45 g cukru
  • 2 łyżki ciepłej przegotowanej wody
  • 50 g masła
  • 70 g śmietany 30%
  • szczypta soli
  • 2 żółtka (M)
  • 190 g jagód (lub trochę mniej)
  • 1-2 łyżki cukru (u mnie 1 łyżka, polecam jednak 2)

dodatkowo:

waniliowa kruszonka:*

  • 20 g cukru waniliowego**
  • 25 g mąki pszennej
  • 15 g masła

lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki gorącej wody

* nie wykorzystałam całej kruszonki

** użyłam cukru waniliowego domowego, bez ziarenek wanilii.

Do miski przesiać mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wsypać do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru (z 45 g), wlać 2 łyżki wody, zasypać odrobiną mąki (z miski) i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia (ok. 15-25 minut). Masło, pozostały cukier i śmietanę lekko podgrzać w małym garnku i wymieszać (do rozpuszczenia masła i cukru).

Gdy drożdże wyrosną, wsypać sól, dodać żółtka, wlać ok. 1/3 rozpuszczonego masła i wyrobić ciasto, dodać kolejną porcję masła, wyrobić, wlać resztę i wyrobić ciasto (kolejną porcję masła dodajemy wtedy, kiedy poprzednia została całkowicie wchłonięta przez ciasto). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1,5 godz.).

Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Jagody przebrać, opłukać, osuszyć na sitku. Bezpośrednio przed formowaniem bułek delikatnie wymieszać z cukrem.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, krótko je wyrobić i podzielić na 6-12 części-kulek. Każdą rozciągnąć palcami na cienki placek, nałożyć jagody, zlepić brzegi ciasta i zawinąć je pod spód. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub matą teflonową), przykryć ściereczką i odstawić do lekkiego napuszenia na ok. 20 minut.

Piekarnik rozgrzać do temp. 190ºC. Ciasto można posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem – ja posmarowałam odrobiną letniej wody, posypać – jeśli lubicie – kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15-18 minut. Przestudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem.

mamuku bułki z jagodami

mamuku jagodowe drożdżówki

Wartość energetyczna jagodzianek: około 2389 kcal (361 kcal/100 g); 2110 kcal – bez kruszonki.

Przepis mojego autorstwa.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
środa, 25 czerwca 2014 11:52

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny