Wpis

środa, 19 listopada 2014

ciasto z aronią

mamuku ciasto z aronią

Awaria starego komputera, zabawa z nowym (nie zaprzyjaźniłam się z nim jeszcze) i kolejny etap remontu mieszkania (na szczęście ostatni w tym roku) wytrąciły mnie nieco z równowagi życiowej i z prowadzenia bloga. Na dodatek córa – początkujący przedszkolak – co moment jest przeziębiona. Żeby się trochę rzadziej niż co tydzień przeziębiała, zrobiłam jej sok z aronii. Po wyciśnięciu soku zostały twarde, gorzkawe pomimo przemrożenia, odrobinę słodkie od dodatku cukru i lekko zmiażdżone owoce aronii. Zrobiłam z nich ciasto. A właściwie trzy ciasta: co drugi dzień piekłam nowy placek, aż do wyczerpania owoców.

Ciasto jest obłędne. Miękkie, z lekko wyczuwalną, aroniową goryczką, mało słodkie i wilgotne. Taki prawie murzynek. Uda się również z dżemu aroniowego, z czarnej porzeczki lub jagodowego, choć smak będzie inny, w zależności od użytych owoców. Warunek jest jeden – dżem nie może być zbyt wodnisty, nie powinien też zawierać żadnych zagęstników – inaczej zamiast ciasta będziemy mieć zakalec. Kiedyś wielokrotnie piekłam to ciasto z domowym dżemem z aronii i jabłek lub z kupionym dobrym dżemem z czarnej porzeczki i było świetne za każdym razem. Polecam również polewę – do tego ciasta pasuje idealnie.

P.S. Ciasto najlepiej upiec w formie keksówce.

Składniki: forma o wymiarach 8*27 (mierzona po dnie):

  • 350 g odciśniętej z soku aronii (lub słoik dżemu z aronii lub czarnej porzeczki)
  • 14 łyżek (miarek o pojemności 15 ml) cukru 
  • 14 łyżek mleka
  • 190 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 28 łyżek mąki pszennej
  • niepełna łyżka przyprawy do piernika (u mnie domowej)
  • 2 niepełne łyżki sody oczyszczonej
  • 4 jajka (M) 

polewa czekoladowa:

  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki wody
  • odrobina masła (8 g)
  • 50 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 64%)

Owoce aronii (lub dżem), cukier, mleko, masło i kakao zagotować i odstawić do ostudzenia. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temp. 185ºC.

Do chłodnej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika (ciasto będzie miało ciemny, zgniło zielony kolor) i jajka. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka (przez około 1 godz. i 20 – 30 minut; czas zależy od blachy i użytych owoców/ dżemu). Ostudzone ciasto można przełożyć i/lub polać czekoladą.

Składniki polewy (bez czekolady) zagotować, mieszając. Zestawić z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Posmarować wierzch i boki ciasta.

mamuku murzynek z aronią

mamuku placek z aronią lub dżemem

Na podstawie przepisu na piernik z dżemem truskawkowym z książeczki „Lubię gotować” Wydawnictwa Prószyński i S-ka.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
środa, 19 listopada 2014 19:26

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny