Wpis

poniedziałek, 22 grudnia 2014

miękkie pierniki – najlepsze

mamuku miękkie pierniczki

Jeśli kiedykolwiek i gdziekolwiek pisałam o pierniczkach „najlepsze”, to właśnie to odwołuję. Najlepsze są te!

To druga partia ciastek (z tego przepisu), którą ostatnio upiekłam. Poprzednią upiekłam prawie dwa tygodnie temu (miały być na święta) i codziennie testowałam. Z tego smakowania żaden piernik się nie uchował, stąd kolejny wypiek.

Jestem absolutnie zachwycona smakiem tych pierników, tym, że przez cały czas są niezwykle aromatyczne, miękkie i wspaniałe – mam zamiar piec je nie tylko w sezonie pierniczkowym, ale też na różne okazje i bez okazji również. Ciekawa jestem, czy mi się znudzą.

P.S. Pierniki są miękkie już w dniu pieczenia, choć najlepsze są od drugiego dnia, aż do końca swojego istnienia (u mnie półtora tygodnia). 

Składniki, 4-5 blach pierników:

  • 150 g masła
  • 500 g mąki pszennej (w tym 100 g mąki pszennej razowej)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki przyprawy do piernika (np. domowej)
  • 180 g cukru pudru
  • 30 g smażonej skórki pomarańczowej (bardzo drobno posiekanej)
  • 200 g miodu
  • 1 jajko (L)
  • 1 żółtko

Rozpuścić masło, odstawić do schłodzenia. Wymieszać mąkę z sodą, przyprawą, cukrem i posiekaną skórką, wlać miód z ostudzonym masłem, dodać roztrzepane z żółtkiem jajko i zagnieść ciasto. Dobrze je wyrobić (powinno być gładkie i lśniące). Ciasto można schłodzić w lodówce.

Ciasto (będzie klejące i bardzo luźne) rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na 5 mm grubość  i wykroić pierniki – można (tak zrobiłam z częścią ciasta) uformować kulki większe od orzecha włoskiego i rozpłaszczać je na blasze. Ciastka ułożyć w dużych odstępach – rosną „rozlewając się” na boki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec przez 8-10 minut, do złotego koloru ciastek. Zostawić przez chwilę na blaszce i ostudzić na kratce. Przechowywać w zamkniętej puszce, przełożone warstwami papieru do pieczenia lub śniadaniowego.

Przepis pochodzi z książki kucharskiej Kuchnia Polska Pani Marzeny Wasilewskiej wydawnictwa Olesiejuk Sp. z o.o. Podałam go z moimi zmianami. 

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
poniedziałek, 22 grudnia 2014 21:48

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • szary-burek napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/25 21:12:12:

    Uwielbiam pierniki, Wesołych Świąt :)

  • mamuku napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/25 23:04:41:

    Dziękuję Szary Burku, wzajemnie:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny