Wpis

wtorek, 17 lutego 2015

babka na białkach

mamuku babka na białkach

Szybka do zrobienia babka; miękka, lekko wilgotna, sycąca; z delikatnym aromatem pomarańczy. Piekąc ją pozbyłam się wszystkich białek zalegających w lodówce od kilku dni. Nie jest to ciasto nadające się na przyjęcia, ale jako placek do poobiedniej kawki jest w sam raz.

Składniki, forma do babki o średnicy co najmniej 17 cm:*

  • 200 g białek (około ¾ szklanki) 
  • 200 g cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml mleka
  • 120 g oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 2 łyżki rodzynek (lub więcej)
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

* Ciasto upiekłam w formie z kominem i dwóch foremkach do muffinek.

Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć na sitku, skórkę pomarańczową posiekać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać bułką tartą/mąką. Piekarnik rozgrzać do temp. 175ºC.

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać cukier, cały czas ubijając. Odstawić.

Do osobnej miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać mleko i olej, dokładnie połączyć składniki. Dodać pianę i delikatnie wymieszać. Wlać ekstrakt, wsypać rodzynki, skórkę i wymieszać.

Przelać masę do przygotowanej formy (do 3/4 wysokości) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 – 40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z formy po ostudzeniu i posypać cukrem pudrem.

mamuku ciasto z białek

mamuku placek na białkach

Na podstawie przepisu na ciasto z białek z książeczki „Lubię gotować” wydawnictwa Prószyński i S-ka.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
wtorek, 17 lutego 2015 20:34

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny