Wpis

wtorek, 31 marca 2015

kiszenie żuru, czyli zakwas na barszcz

mamuku żur (zakwas)

W ubiegłym roku zrobiłam kiepski zakwas, nie pasował mi do tego stopnia, że w ostatniej chwili zrezygnowałam z domowego i wielkanocny barszcz ugotowałam na sklepowym zakwasie. Obciach, co?

W tym roku zakwas nastawiłam wg przepisu Pani Hanny Szymanderskiej, co znaczy, że na pewno będzie dobry. Nie jest jeszcze gotowy, przeleję go do butelki za dwa dni, więc na ¶więta będzie akurat. Na razie pachnie i smakuje odpowiednio.

Składniki:

  • 100 g m±ki żytniej pełnoziarnistej
  • kawałek skórki razowego chleba
  • 2 pokrojone z±bki czosnku
  • 2 szklanki letniej przegotowanej wody

moje dodatki:

  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 duży li¶ć laurowy

Składniki zalać letni± wod±, wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni, aż żur uzyska charakterystyczny zapach i kwa¶ny smak*. Po tym czasie rozlać zakwas do butelek, szczelnie zamkn±ć i odstawić do lodówki.

* Należy pamiętać, że im dłużej zakwas stoi, tym staje się kwa¶niejszy. Wg Pani Szymanderskiej żur jest najlepszy po 4-6 dniach.

Swój zakwas mieszam raz dziennie, zdjęcia zrobione s± chwilę przed zamieszaniem (od góry: po dwóch dniach od zrobienia, składniki przed wymieszaniem i żur po pierwszej dobie).

mamuku kiszenie żuru

mamuku zakwas na barszcz biały

Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej Pani Hanny Szymanderskiej. Podałam go z moimi niewielkimi zmianami.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
wtorek, 31 marca 2015 20:44

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny