Wpis

środa, 11 marca 2015

korzenna przyprawa do mięs i barszczu

mamuku korzenna przyprawa do mięs i barszczu

Przyprawę zrobiłam specjalnie do pewnego dania mięsnego. Na szczęście wpadłam na pomysł, żeby zwiększyć planowaną wcześniej ilość i utarłam jej trochę więcej. Nie jakąś ogromną ilość, ale taką w sam raz na kilka potraw. Przyprawiłam nią już pulpety, szczyptę dodałam do spaghetti, a łyżeczka wsypana do barszczu wyniosła go na wyższy poziom smaku. I właśnie do barszczu przyprawa nadaje się według mnie najbardziej.

Składniki:

  • po kilkanaście ziarenek: ziela angielskiego
  • kolorowego pieprzu 
  • owoców kolendry
  • 3 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 2 ziarna kardamonu (w łupinkach)
  • 2 szczypty zmielonego imbiru
  • 2 szczypty zmielonego cynamonu

Wszystkie składniki zmielić lub utłuc (np. w moździerzu) i wymieszać. Imbir i cynamon miałam już zmielone, resztę przypraw utłukłam w moździerzu.

mamuku domowa przyprawa korzenna

Inspiracja.

Smacznych potraw,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
środa, 11 marca 2015 21:57

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • bryssska napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/12 11:24:16:

    dobry pomysł, ja czasem też komponuje przyprawy dla własnego użytku;

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny