Wpis

wtorek, 19 maja 2015

goł±bki z młodej kapusty

mamuku goł±bki z mięsem i ryżem

Potrawa, której na wiosnę nie może zabrakn±ć u wielbicieli tradycyjnej kuchni - goł±bki z młodej kapusty. Wbrew pozorom nie jest to trudne do wykonania danie, a raz zrobione jest dobre (je¶li nie jeszcze lepsze) do jedzenia przez kilka dni.

Składniki, około 17-20 goł±bków:

  • 2 główki młodej, białej kapusty
  • 100 g białego ryżu
  • łyżka oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża lub 2 ¶rednie marchwie
  • 650-700 g mięsa wieprzowego zmielonego (biodrówka, łopatka, szynka)
  • około 350 ml bulionu z warzyw
  • około 200 ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka m±ki pszennej

Ryż opłukać, zalać wod± (w ilo¶ci dwukrotnie większej niż objęto¶ć ryżu), lekko posolić, ugotować i odstawić.

Na oleju podsmażyć posiekan± cebulę i start± na dużych oczkach marchew, zestawić z ognia.

Do dużej miski przełożyć ostudzony ryż, warzywa, czubat± łyżeczkę soli i pieprz. Spróbować, czy jest mocno doprawione i dodać surowe mięso. Dokładnie wymieszać.

Z kapusty delikatnie odci±ć największe li¶cie (wierzchnie wyrzucić), obgotować je przez około 3 minuty we wrz±tku, ods±czyć.

Nałożyć farsz na li¶cie, ciasno zawin±ć brzegi, formuj±c goł±bki. Na dnie garnka ułożyć kilka li¶ci kapusty, na nich uformowane goł±bki, zalać bulionem i zagotować. Zmniejszyć ogień, wlać przecier i dusić przez ok. godzinę. Doprawić.

Sos zagę¶cić m±k± z koncentratem lub gęstym przecierem pomidorowym.

mamuku goł±bki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

mamuku goł±bki

mamuku goł±bki z młodej kapusty

Przepis własny.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
wtorek, 19 maja 2015 13:22

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny