Wpis

środa, 23 września 2015

ucierane ciasto ze śliwkami

mamuku puszyste ciasto ze śliwkami

Na pierwszy dzień jesieni jesienne ciasto. Łatwe i szybkie do zrobienia, ucierane. Cudownie miękkie i puszyste, wilgotne, z dużą ilością śliwek. Polecam.

Składniki, forma o wymiarach 21x21:

  • 450 g śliwek węgierek (waga już po wypestkowaniu)
  • 2 jajka (L)
  • 1 białko (L)
  • 120 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • cynamon

Składniki wyjąć co najmniej kilkanaście minut przed rozpoczęciem prac nad ciastem.

Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 

Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać 2-3 łyżki cukru (ze 120 g). Odstawić.

Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo (cały czas ucierając) dodawać żółtka na przemian z pozostałym cukrem pudrem. Dodać jogurt i stopniowo mąkę na przemian z ubitą pianą. Mieszać delikatnie, tylko do połączenia składników.

Masę przełożyć do przygotowanej formy, na wierzchu ciasno ułożyć śliwki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 – 45 minut (do suchego patyczka).

mamuku placek ze śliwkami

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

mamuku ciasto ze śliwkami

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska Pani Marzeny Wasilewskiej wydawnictwa Olesiejuk Sp. z o.o. (zmieniłam i proporcje i sposób wykonania).

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
środa, 23 września 2015 18:39

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny