Wpis

wtorek, 20 października 2015

kruche ciasto ze śliwkami i bezową kratką

mamuku kruche ciasto z węgierkami i bezą

To ciasto jest dla tych, co bardziej od wyglądu cenią sobie smak. Na bardzo, bardzo kruchym orkiszowym spodzie jest warstwa sporej ilości węgierek posypanych brązowym cukrem i cynamonem, a na wierzchu kruchutka bezowa kratka. Ciasto jest przepyszne i polecam je Wam ogromnie. 

Składniki, forma do pieczenia o wymiarach 24 cm X 36 cm:

ciasto:

  • 400 g mąki (połowa pszennej, połowa orkiszowej razowej)
  • czubata łyżka cukru
  • 160 g pokrojonego na małe kawałki masła
  • czubata łyżka gęstego jogurtu lub śmietany
  • 2 żółtka (M)
  • 2-3 łyżki zimnej wody (lub kombinacji wody, soku z cytryny i ekstraktu cytrynowego)

nadzienie:

  • ok. 1 kg śliwek
  • 2 łyżki cukru brązowego demerara
  • 1 łyżeczka cynamonu

bezowa pianka:

  • 3 białka (M)
  • szczypta soli
  • 140 g cukru

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Schłodzić je w lodówce (będzie ścierane na tarce).

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i lekko ugnieść. Wstawić na górną półkę do nagrzanego piekarnika na ok. 10-12 minut (ma być delikatnie zrumienione).

Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Ułożyć je na cieście (ciasno i skórką do dołu) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawić do piekarnika na ok. 15-20 minut.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać stopniowo cukier. Na podpieczone śliwki wyłożyć ubite białka i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 150ºC. Od razu obniżyć temp. do 140ºC, którą po 15 minutach zmniejszyć do 100ºC. Po kolejnych 10 minutach piekarnik wyłączyć. Studzić w uchylonym piekarniku.

mamuku orkiszowe ciasto ze śliwkami

mamuku kruche ciasto ze śliwkami i bezową kratką

Przepis własny,

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
wtorek, 20 października 2015 15:05

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • darialorek napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/20 15:32:59:

    __________________________________________________________________
    BARDZO OBSZERNY I DOKŁADNY TZW. EKSTRA PRZEPIS! *****
    ŚWIETNE ZDJĘCIA OBRAZUJĄCE OTOCZKĘ SMAKOWITOŚCI...

    __________________________________________________________________

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny