Wpis
To ciasto jest dla tych, co bardziej od wyglądu cenią sobie smak. Na bardzo, bardzo kruchym orkiszowym spodzie jest warstwa sporej ilości węgierek posypanych brązowym cukrem i cynamonem, a na wierzchu kruchutka bezowa kratka. Ciasto jest przepyszne i polecam je Wam ogromnie.
Składniki, forma do pieczenia o wymiarach 24 cm X 36 cm:
ciasto:
nadzienie:
bezowa pianka:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Schłodzić je w lodówce (będzie ścierane na tarce).
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i lekko ugnieść. Wstawić na górną półkę do nagrzanego piekarnika na ok. 10-12 minut (ma być delikatnie zrumienione).
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Ułożyć je na cieście (ciasno i skórką do dołu) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawić do piekarnika na ok. 15-20 minut.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać stopniowo cukier. Na podpieczone śliwki wyłożyć ubite białka i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 150ºC. Od razu obniżyć temp. do 140ºC, którą po 15 minutach zmniejszyć do 100ºC. Po kolejnych 10 minutach piekarnik wyłączyć. Studzić w uchylonym piekarniku.
Przepis własny,
Smacznego,
Marta
__________________________________________________________________
BARDZO OBSZERNY I DOKŁADNY TZW. EKSTRA PRZEPIS! *****
ŚWIETNE ZDJĘCIA OBRAZUJĄCE OTOCZKĘ SMAKOWITOŚCI...
__________________________________________________________________