Wpis

wtorek, 06 października 2015

papryka faszerowana mięsem i ryżem

mamuku papryka faszerowana mięsem i ryżem

Papryki z aromatycznym nadzieniem, pachnącym uwielbianą przeze mnie kolendrą. Jako samodzielne danie z piekarnika, z mięsem i dodatkiem ryżu. Idealne na tę porę roku.

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk

farsz:

  • 640 g mięsa mielonego wieprzowego, np. biodrówki
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 jajko (M)
  • 1 mała, drobno posiekana cebula
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • po 1/3 łyżeczki suszonych ziół: oregano, majeranku, czosnku niedźwiedziego
  • pół łyżeczki świeżo zmielonych nasion kolendry
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 drobno posiekane suszone pomidory (z oleju)
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3,5-4,5 łyżki oleju z pomidorów

dodatkowo:

  • 6 łyżek soku/przecieru z pomidorów

Papryki umyć, osuszyć, z każdej odciąć górną część, tak by powstała „miseczka” z pokrywką.

W dużej misce wymieszać mięso z ryżem, jajkiem, cebulą, czosnkiem i pozostałymi przyprawami, dodać 1 łyżkę oleju i dokładnie wyrobić.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180-190ºC. Po dnie naczynia do pieczenia rozsmarować pół łyżki oleju.

Środek każdej papryki skropić pozostałym olejem (po 1/3-1/2 łyżki). Równomiernie rozłożyć farsz do papryk, ułożyć je ciasno w naczyniu do pieczenia, polać przecierem pomidorowym, oprószyć solą i pieprzem, przykryć odkrojoną częścią papryki i wstawić do piekarnika. Piec przez około 45 minut.

Do faszerowanej papryki bardzo pasuje szybka sałata z poprzedniego wpisu.

mamuku pieczona faszerowana papryka

Przepis własny,

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
wtorek, 06 października 2015 20:11

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny