Wpis

piątek, 06 listopada 2015

karkówka na dziko

mamuku karkówka na dziko

Miękka i aromatyczna karkówka, którą można zaserwować zarówno na rodzinny obiad, jak również jako domową, wspaniałą wędlinę.

Mięso marynujemy przez dwa-trzy dni, później nacieramy pastą i pieczemy. Poprzez wcześniejsze przygotowania nie tylko oszczędzamy czas, ale też, a może przede wszystkim, zyskujemy lepszy smak mięsa, jego kruchość i soczystość.

Składniki:

  • około 1,4 kg karkówki bez kości

marynata:

  • po 7 ziaren: jałowca, pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 140 ml bulionu lub wody
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego

pasta:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce: jagód jałowca, ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • po 1 łyżeczce: rozmarynu i majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki oleju

Mięso umyć i osuszyć.

Ziarniste przyprawy utłuc w moździerzu. Utłuczone wraz ze składnikami marynaty zagotować (oprócz octu i sosu), zdjąć z ognia, wlać ocet winny, ostudzić, po schłodzeniu dodać sos sojowy i wymieszać.

Mięso ułożyć w szklanym naczyniu, zalać marynatą, przykryć folią i odstawić do lodówki na 36 godzin. W tym czasie kilkakrotnie przewrócić. Moja karkówka marynowała się przez trzy dni.

Przygotować pastę: czosnek zmiażdżyć, ziarniste przyprawy porządnie rozetrzeć w moździerzu, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.

Piekarnik rozgrzać do 220ºC. Na dno żaroodpornego naczynia wlać 2 łyżki przegotowanej wody. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć pastą, ułożyć w naczyniu i skropić olejem. Karkówkę piec przez 30 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 190ºC i piec jeszcze przez około godzinę.

Mięso podawać na gorąco pokrojone w plastry, z sosem pozostałym po pieczeniu (przed pokrojeniem należy odczekać kilka minut) lub na zimno.

mamuku pieczony schab karkowy

Przepis pochodzi z książeczki „Mięsa na święta i na co dzień”, Prószyński i S-ka. Podałam go z moimi zmianami.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
piątek, 06 listopada 2015 13:36

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny