Wpis

piątek, 13 listopada 2015

marcepanowe rogaliki

mamuku marcepanowe rogaliki

Lekko ciągnące w środku, z chrupiącą skórką, słodziutkie rogaliki z dodatkiem marcepanu. Efekt mojego wspólnego pieczenia z córką.

Składniki, około 15 ciastek:

  • 100 g pokrojonego na małe kawałki marcepanu
  • 70 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 białko

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować rogaliki (dobrze jest zwilżyć dłonie, gdyż masa jest klejąca). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub matą teflonową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC, piec 12-15 minut.

mamuku rogaliki z marcepanem

Inspiracją były rogaliki z książeczki dla dzieci „Moja ciasteczkowa książka kucharska”, Schwager & Steinlein Verlag GmbH (z Lidla).

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
piątek, 13 listopada 2015 12:20

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny