Wpis

pi±tek, 27 listopada 2015

paszteciki z mięsem

mamuku kruche paszteciki z mięsem

Doskonałe paszteciki do czerwonego barszczu. Można je podać od razu po wyjęciu z piekarnika, można podać zimne. Z aromatycznym farszem z ugotowanego w rosole mięsa schowanym w cienkim, kruchym cie¶cie. Paszteciki można dowolnie uformować, ja polecam jeden z prostszych do nadania kształtów – trójk±ty. 

Składniki, 16 pasztecików:

ciasto:

  • 350 g m±ki pszennej
  • 160 g zimnego masła
  • 3 łyżki ¶mietany, np. 18%
  • 2 żółtka
  • 2 szczypty soli

farsz:

  • 300 g ugotowanego w rosole mięsa wołowego
  • 1 marchew z rosołu
  • 1 cebula dymka
  • 1 nieduży z±bek czosnku
  • sól, ¶wieżo mielony pieprz
  • zmielone nasiona kolendry
  • 4-5 łyżek rosołu lub bulionu

M±kę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki, ciasto szybko zagnie¶ć w kulę, zawin±ć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę.

Składniki farszu zmiksować w malakserze (lub drobno posiekać), mocno doprawić.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o 3-4 mm grubo¶ci. Pokroić na kwadraty o boku 9-10 cm, na ¶rodek każdego nałożyć czubat± łyżkę farszu, ciasto złożyć w trójk±t i zlepić. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub mat± teflonow± i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC, piec przez ok. 25 minut.

Uwaga: ciasto najlepiej rozwałkować i pokroić tak, by zostało jak najmniej skrawków. Wałkowane pierwszy raz jest zupełnie bezproblemowe, nie wymaga podsypywania m±k± i przyjemnie się z nim pracuje. Natomiast ciasto ze ¶cinków może się „rozchodzić” i rwać, co wpływa na estetykę pasztecików.

mamuku paszteciki z mięsem

Przepis na kruche ciasto znalazłam w kulinarnym dodatku do gazety, niestety nie wiem, jakiej. Trochę je (ciasto) odtłu¶ciłam. Farsz zrobiłam po swojemu (w przepisie był grzybowy).

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
pi±tek, 27 listopada 2015 09:50

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny