Wpis

środa, 23 grudnia 2015

świąteczny keks

mamuku najlepszy keks

Wyśmienity keks, który piekę raz w roku, na Święta Bożego Narodzenia. Zawsze ten sam, choć wprowadzam czasem niewielkie modyfikacje bakaliowe. Jest miękki, wilgotny i dość słodki od mnóstwa bakalii.

Upieczcie, a sprawicie niemałą niespodziankę mamom i babciom, bo on jest właśnie taki babciny w smaku. To najlepszy z najlepszych keksów.

Składniki, keksówka o wymiarach dna 9x28cm:

  • 100 g rodzynek (sułtanek)
  • 70 g suszonych śliwek
  • 150 ml płynu do nasączenia bakalii (np. 100 ml mocnej herbaty i 50 ml ekstraktu cytrynowego /pomarańczowego lub – tak zaszalałam w tym roku: po 50 ml herbaty, ekstraktu cytrynowego i rumu)
  • 120 g daktyli
  • 130 g suszonej papai
  • 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 20-30 g pozostałych suszonych owoców (figi, morele, ananasy lub więcej skórki)
  • 200 g masła
  • 140 g cukru
  • 4 jajka (M)
  • 300 g mąki pszennej (w tym 1-2 łyżki do obtoczenia bakalii)
  • niecała łyżka proszku do pieczenia

Śliwki posiekać, przełożyć do miseczki razem z rodzynkami i zalać alkoholem lub mocną herbatą. Odstawić, na co najmniej godzinę, a najlepiej na noc. Po tym czasie odsączyć na sitku. Płynu nie wylewać.

Pozostałe bakalie posiekać i wymieszać z 1-2 łyżkami mąki (z 300 g). Masło i jajka wyjąć z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Utrzeć masło na puszystą masę, ucierając stopniowo dodawać cukier. Powinna powstać jasna i puszysta masa. Wciąż ucierając dodawać na przemian po jednym jajku i łyżce mąki, po połączeniu składników dodać w ratach resztę mąki. Mieszać tylko do połączenia składników.

Wsypać obtoczone w mące bakalie, odsączone rodzynki ze śliwkami, wlać cały płyn pozostały po moczeniu bakalii i wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C, po około 20 minutach podnieść ją do 175ºC i piec jeszcze przez około 40-50 minut (do suchego patyczka).

mamuku keks świąteczny Pierre Hermé

Keks jest moją wersją przepisu Pierre Hermé.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
środa, 23 grudnia 2015 11:30

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny