Wpis

poniedziałek, 25 stycznia 2016

zupa krem z selera i pora

mamuku zupa krem z selera korzeniowego i pora

Zimowa, rozgrzewająca zupa z selera korzeniowego, ziemniaków i pora. Niezwykle aromatyczna. Porządnie sycąca. Z olejem lub kremówką, do wyboru.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 duży por - biała i jasnozielona część (ok. 140 g)
  • 1 seler korzeniowy (ok. 350 g)
  • 3-4 średnie ziemniaki (ok. 280 g)
  • 0,8 - 1 litr bulionu z warzyw
  • sól, świeżo zmielony pieprz

dodatkowo:

  • grzanki
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • lub kilka łyżek śmietanki kremówki 30%

Pora przepołowić wzdłuż i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, na gorący wsypać pora i podsmażyć, mieszając. Dodać pokrojonego na kawałki selera i ziemniaki. Zalać częścią bulionu (do zakrycia warzyw). Gotować na średnim ogniu do miękkości.

Zmiksować zawartość garnka blenderem, wlać tyle bulionu, aby uzyskać pożądaną gęstość zupy i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem skropić olejem lub wmieszać lekko spienioną kremówkę.

Przepis własny.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
poniedziałek, 25 stycznia 2016 18:06

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • finfri napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/25 18:09:41:

    jakby ze śmietany zrezygnować to czysty weganizm, jestem na tak

  • mamuku napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/25 18:19:16:

    I z masła. Prawie zawsze bulion gotuję z łyżką masła, a zupa na bulionie jest.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny