Wpis

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

krem z czerwonej i żółtej papryki

mamuku krem z czerwonej i żółtej papryki

Świetna zupa na zwykłe dni i na rodzinne uroczystości. Kolorowa, lekko pikantna i aromatyczna. Bardzo łatwa i szybka do zrobienia (jeśli tak jak ja, zawsze macie bulion w lodówce). Ze świeżym szczypiorkiem i kleksem słodkiej śmietany.

Zachwyci i gości i domowników. Polecam!

Składniki:

"baza":

  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule (190 g)
  • 2 ząbki czosnku

zupa żółta:

  • 2 duże żółte papryki (ok. 390 g)
  • 250 ml bulionu z warzyw
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • zmielone owoce kolendry

zupa czerwona:

  • 2 duże czerwone papryki (ok. 430 g)
  • 280 ml bulionu z warzyw
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • mielona ostra papryka
  • chili (pieprz Cayenne)

dodatkowo:

  • posiekany szczypiorek
  • lekko spieniona słodka śmietana

W garnku z grubym dnem podsmażyć na oleju posiekaną cebulę z rozdrobnionym czosnkiem, gdy się zeszklą rozdzielić na dwa garnki (można od razu zacząć gotować w dwóch).

Do jednego dodać pokrojoną na małe kawałki paprykę żółtą, do drugiego czerwoną. Smażyć przez kilka minut.

Papryki zalać bulionem, garnki przykryć i gotować na małym ogniu, do czasu, aż warzywa będą miękkie (około 15-20 minut). Zmiksować. Doprawić do smaku.

Obie zupy należy nalewać na talerz jednocześnie.

Udekorować szczypiorkiem i śmietaną.

mamuku letnia zupa paprykowa

Na podstawie tego przepisu.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
poniedziałek, 18 kwietnia 2016 13:37

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny