Wpis

wtorek, 24 maja 2016

ciasto z budyniem, konfiturą truskawkową i rabarbarem

ciasto z budyniem, konfiturą truskawkową i rabarbarem

To ciasto im jest starsze, tym lepsze. Bez przesady, oczywiście. Ale rzeczywiście, najsmaczniejsze jest trzeciego i czwartego dnia po przełożeniu, więc świetnie nadaje się na spotkania. Pieczemy wcześniej, przekładamy masą, zapominamy o nim i wyciągamy z lodówki chwilę przed podaniem na stół.

Jest też dosyć dekoracyjne, więc ładnie wygląda na stole. Dodatkowo, nic się z nim nie dzieje, gdy postoi nawet kilka godzin.

Ciasto jest trochę inną wersją pani walewskiej, przepis znalazłam w starej, lidlowskiej ulotce i stwierdziłam, że najwyższy czas po 4 latach przerwy upiec przekładaniec (tyle czasu nie piekłam warstwowych ciast; torty się nie liczą:)). 

Placek z ulotki był między innymi z konfiturą truskawkową robioną specjalnie do ciasta i masą z gotowych budyniów. Ja zrobiłam na odwrót: wykorzystałam swoją, gotową już konfiturę truskawkową, a właściwie truskawki w syropie, dżem z antonówki i świeży, kwaśny rabarbar, natomiast budyń ugotowałam od podstaw ze swoich starych, kulinarnych notatek. Wyszło bardzo dobre ciasto.

Składniki, forma o wymiarach 24x35 cm:

kruche ciasto:

  • 460 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • 200 g masła
  • 6 żółtek (miałam 3M i 3L)

beza:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 230 g cukru

dodatkowo:

  • 1 łyżka bułki tartej
  • około 450 g dżemu truskawkowego (u mnie 200 g dżemu z antonówek i 250 g truskawek w syropie – rozgniecionych widelcem)
  • 90 g rabarbaru, pokrojonego na 0,5 cm kawałki
  • 100 g płatków migdałowych

masa budyniowo - maślana:

  • 650 ml mleka (około 2,5 szklanki)
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 laska wanilii
  • 120 g cukru
  • 200 g masła

Ciasto: składniki wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto nie należy do najlepiej rozwałkowujących się, dlatego najlepiej wałkować je pomiędzy dwoma papierami do pieczenia lub dodać 1 łyżkę śmietany/jogurtu podczas wyrabiania.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko podpiec (przez około 10 minut).

Beza: białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać cukier, cały czas ubijając. 

Przygotowanie kruchych placków: podpieczone ciasto posypać połową bułki tartej, wyłożyć połowę dżemu i rabarbaru. Równomiernie nałożyć połowę ubitych białek i posypać połową migdałowych płatków.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150ºC. Piec przez około 25 minut.

To samo powtórzyć z drugim ciastem.

Krem budyniowo - maślany: mąki zalać około połową szklanki mleka (z 650 ml), dokładnie wymieszać, dodać sok z cytryny i ekstrakt, wymieszać.

Strąk wanilii przeciąć na pół i wyskrobać nasionka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, ziarenkami i laską wanilii. Mąkę rozprowadzoną w mleku wlać do wrzącego mleka, gotować przez chwilę, do zgęstnienia. Odstawić do schłodzenia.

Masło utrzeć na puszystą masę. Do schłodzonego budyniu dodać w dwóch-trzech turach utarte masło, cały czas miksując.

Masę budyniową wyłożyć na gotowy placek z bezą, przykryć drugim plackiem i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Na podstawie przepisu z lidlowskiej ulotki. Przepis podałam z moimi zmianami.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
wtorek, 24 maja 2016 15:18

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny