Wpis

czwartek, 19 maja 2016

sernik na zimno z truskawkami

mamuku sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z pierwszymi polskimi truskawkami. Będzie smakował i dzieciom w ich dniu i mamom na Dzień Matki. I bez szczególnej okazji też.

Deser jest orzeźwiający, dość zwarty (Ci, którzy choć raz przygotowywali sernik na zimno z któregokolwiek przepisu na moim blogu i lubią delikatne i puszyste desery też nie będą zawiedzeni), mało słodki i bardzo prosty do zrobienia. Ma super miękki i delikatny biszkopt (to zasługa tej jednej łyżki mąki ziemniaczanej), warstwę serową z twarogu wiaderkowego z zatopionymi w niej świeżymi truskawkami i galaretkę – gotowca, ale z dodatkiem zmiksowanych mrożonych truskawek. Można użyć świeżych, ja akurat wykorzystałam ostatnią paczuszkę mrożonych, zawieruszonych w zamrażalniku.

Składniki, tortownica o średnicy 26 cm:

biszkoptowy spód:

  • 2 jajka (M)
  • 55 g cukru
  • 50 g mąki pszennej (w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej)

masa serowa:

  • 23 g żelatyny
  • 30-40 ml mleka lub śmietany 30%
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 70 g cukru waniliowego lub cukru pudru
  • 800 g sera białego (zmielonego, z wiaderka)
  • 500-700 g świeżych truskawek

galaretka:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml gorącej wody
  • 230 g zmiksowanych mrożonych truskawek

Białka oddzielić od żółtek, mąkę przesiać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC.

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać cukier, cały czas ubijając, dodać żółtka, zmiksować. Powoli wsypywać mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Mieszać tylko do połączenia. Przełożyć masę do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut. Ostudzić.

Rozpuścić galaretkę we wrzątku. Truskawki umyć, osuszyć, obciąć szypułki.

Biszkopt położyć na paterze (i zapiąć na nim obręcz), ułożyć truskawki.

Żelatynę zalać mlekiem lub śmietaną, odstawić do napęcznienia. Śmietanę ubić mikserem (końcówkami do ubijania białek), dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia. Do żelatyny wlać 2-3 łyżki wrzątku, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, przełożyć do niej kilka łyżek masy serowej, szybko wymieszać, przelać żelatynę do naczynia z ubitymi składnikami, miksując jednocześnie masę. Ostrożnie wylać masę serową na truskawki i odstawić do lodówki (masa szybko tężeje).

Rozpuszczoną galaretkę połączyć ze zmiksowanymi truskawkami, schłodzić. Tężejącą wylać na masę serową. Wstawić do lodówki.

Przed podaniem przybrać pokrojonymi, świeżymi truskawkami.

mamuku sernik na zimno z twarogu

Przepis mojego autorstwa.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
czwartek, 19 maja 2016 13:05

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny