Wpis

poniedziałek, 13 czerwca 2016

jagoda kamczacka w waniliowym jogurcie

mamuku jagoda kamczacka w waniliowym jogurcie

Mam to szczęście, że mieszkam niedaleko jednego z warszawskich bazarów i zawsze mogę o niego zahaczyć wracając do domu. Ostatnio wstąpiłam do jednego z moich ulubionych sprzedawców (a mam ich kilku), który zachęcił mnie do kupienia pojemniczka z jagodą kaukaską.

Nigdy wcześniej jej nie jadłam. Owoce mają ciekawy, odrobinę przypominający czarną borówkę (jagodę) smak. Przypominają zwłaszcza tę rosnącą w Bieszczadach. Są i delikatne, i kwaskowe, trochę słodkie, niektóre odmiany (ale nie ta, którą kupiłam) podobno mają lekką goryczkę. Są też bardzo zdrowe, mają właściwości odchudzające, przeciwdziałają nowotworom, chorobom serca i cukrzycy, odtruwają organizm (mają najwyższy wśród owoców poziom antyoksydantów).

Z jagody kamczackiej można robić przetwory: dżemy, soki i nalewki. Można ją suszyć i mrozić. A można też, a nawet trzeba, wykorzystać ją do deseru. Po zjedzeniu pierwszej jagody wiedziałam, że muszę je podać z jogurtem. Taki jogurt robiłam już wielokrotnie, to delikatna, waniliowa pianka, która świetnie pasuje do lekko kwaskowych owoców.

Spytajcie o jagodę kamczacką w Waszych warzywniakach, warto spróbować tych owoców zanim jeszcze w polskich lasach pojawią się leśne jagody.

Składniki, około 5 pucharków:

  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)
  • 6 g żelatyny (2 płaskie łyżeczki)
  • 3 płaskie łyżki cukru waniliowego (lub zwykłego i dodatkowo ziarenka z 1 laski wanilii)
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • około 140 g owoców jagody kamczackiej (sprzedawca używał nazwy: kaukaska)

Jogurt odcedzić - wyłożyć na gęste sitko i odstawić do lodówki, na co najmniej kilkanaście minut (z 400 g zostało 340 g). Owoce ostrożnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.

Żelatynę zalać 2-3 łyżkami śmietany (z 200 g), odstawić do napęcznienia. Wymieszać, wlać 2 łyżki wrzątku, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gdy się rozpuści, przełożyć kilka łyżek odsączonego jogurtu intensywnie mieszając, po czym połączyć całość.

Śmietanę ubić mikserem (końcówkami do ubijania białek), pod koniec ubijania wsypać cukier. Delikatnie połączyć ją z jogurtem. Masę na przemian z owocami przełożyć do pucharków i odstawić do lodówki.

mamuku jagody z jogurtem

mamuku jagoda kamczacka

mamuku deser jagoda kaukaska w waniliowej piance

Deser mojego autorstwa.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
poniedziałek, 13 czerwca 2016 09:50

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny