Wpis

piątek, 10 czerwca 2016

tymiankowo czosnkowy schab na kanapki

mamuku domowa wędlina tymiankowo czosnkowa

Bardzo rzadko kupujemy wędlinę (oprócz salami, które jada mój mąż, a ja z córką w ogóle), zdecydowanie wolimy wędliny upieczone w domu. Ostatnio upiekłam prosty schab z czosnkiem i tymiankiem. I jak zazwyczaj, w dniu pieczenia mieliśmy mięso na obiad (z rewelacyjnym i niezwykle aromatycznym sosem), a później zajadaliśmy się domową wędliną.

Składniki:

  • około 1 kg schabu bez kości
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku

mamuku tymianek na balkonie

mój balkonowy tymianek

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i roztartym czosnkiem, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny, lub na noc.

Piekarnik rozgrzać do temp. 220ºC.

Mięso wyjąć z folii, przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia, na wierzchu schabu położyć gałązki tymianku, zawiązać rękaw i zrobić nożem kilka nacięć w folii. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po około 20 minutach obniżyć temperaturę do 180ºC. Piec, w zależności od wielkości (kilogramowy kawałek trzeba piec przez ok. 60 – 80 minut), ja swój 960 gramowy schab piekłam 50 minut.

Upieczone mięso zostawić na kilka minut w folii, później ostrożnie ją przeciąć i wyjąć schab (sos zachować).

Przed pokrojeniem należy odczekać kolejne kilka minut.

Podawać na gorąco lub zimno (jako wędlina).

mamuku schab pieczony w tymianku i czosnku

mamuku tymiankowo czosnkowy schab na kanapki

Przepis własny.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
piątek, 10 czerwca 2016 15:30

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny