Wpis

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

pasta z wędzonego łososia i jajek

mamuku pasta z wędzonego łososia i jajek

Podobną pastę pamiętam z dzieciństwa. Robiła ją moja mama, nawet dosyć często, tyle, że z wędzonej makreli. Zdaje się, że teraz wędzoną makrelę też można bez problemu kupić. Lata temu miałam mieszane uczucia; raz pasta smakowała mi nadzwyczajnie, innym razem nie mogłam na nią patrzeć. A mama robiła ją na jeden tylko sposób: z surową, drobno pokrojoną cebulką i grubo posiekanym jajkiem.

Po wielu latach zrobiłam swoją wersję. To tylko wędzony łosoś i jajko. Do części, w ramach urozmaicenia, dodałam awokado.  

Składniki:

  • około 120 g wędzonego łososia (waga po usunięciu skóry i ości)
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1-2 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany

dodatkowo:

  • pół małego awokado
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • świeże zioła (np. natka pietruszki, bazylia)

Część łososia i jedno jajko posiekać, resztę ryby i drugie jajko zmiksować na gładko, połączyć wszystko z jogurtem i wymieszać. Awokado rozdrobnić widelcem i dodać np. połowę przygotowanej pasty. Ewentualnie doprawić. Posypać przed podaniem ziołami.

na zdjęciu widoczna jest również pasta z ogórkiem konserwowym

mamuku pasta z wędzonej ryby, awokado i ugotowanych jajek

Przepis własny.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
poniedziałek, 29 sierpnia 2016 11:39

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny