Wpis

czwartek, 11 sierpnia 2016

uniwersalny kruchy spód do sernika (i nie tylko)

mamuku ciasto na spód

Nie lubię ciasteczkowych spodów. Jeśli mam ochotę na sernik i udaję się w tym celu na zakupy, to nigdy nie przychodzi mi do głowy, żeby kupować gotowe już ciastka na spód. Rzadko mam też ciastka (zwłaszcza sklepowe) w domu. Takie ciastka trzeba rozkruszać, łączyć z masłem, później część odpada od gotowego ciasta, zwłaszcza, jeśli doda się za mało tłuszczu. Nie lubię też jeszcze raz przetwarzać przetworzonych już produktów. O składzie takich ciastek już nie wspominam. To nie dla mnie.

Od jakiegoś czasu, chyba od lat już czterech, zagniatam kruche ciasto, które mrożę w dwóch lub trzech kawałkach i wykorzystuję po trochu. Pierwsze wiosenne ciasto piekę na tym właśnie spodzie. Z rabarbarem, a później z dodatkiem truskawek, a jeszcze później jabłek. Parę dni temu odkryłam, że to ciasto najlepiej smakuje w wersji sernikowej.

Dobrze jest mieć kruche ciasto w zamrażalniku, a gdy potrzeba, wyjąć, od razu zetrzeć na tarce i upiec. Nieocenione, gdy wpadną niezapowiedziani goście. Pomocne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego po obiedzie, a nie bardzo mamy chęć na pieczenie od podstaw. A jakie praktyczne: wystarczy zetrzeć tyle ciasta, ile akurat potrzebujemy, resztę chowając z powrotem do lodówki.

Składniki (wystarczy na niskie ciasto do 2 dużych blach):

  • 500 g mąki (w tym 400 g pszennej i 100 g krupczatki)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 3 żółtka (M)
  • 100 g gęstej śmietany lub jogurtu (ze śmietaną jest smaczniejsze)

Wymieszać mąki z cukrem i proszkiem, dodać masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, jedną lub kilka (praktyczniej), owinąć je folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika (lub do lodówki na godzinę przed pieczeniem).

mamuku spód do sernika

mamuku kruche ciasto

Ciasto najlepiej ścierać na tarce o dużych oczkach.

Później piec w 180ºC, w zależności od grubości, przez około 15 minut, do zrumienienia.

można upiec mini szarlotki

mamuku uniwersalny kruchy spód do szarlotki i sernika

albo ciasto z rabarbarem

mamuku uniwersalny kruchy spód do szarlotki i sernika

a najlepiej sernik

mamuku sernik na kruchym cieście

Przepis własny.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
czwartek, 11 sierpnia 2016 12:19

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny