Wpis

wtorek, 20 września 2016

krem z czerwonej papryki i pomidorów

mamuku jesienna zupa paprykowo pomidorowa

Spójrzcie tylko, jaki ma kolor. Wyobraźcie sobie smak. Zupy z papryk królują w tym roku w naszym domu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby takie same pojawiały się i w Waszych.

Zupa jest łatwiutka do wykonania, szybka. Jest też aromatyczna, pikantna i rozgrzewająca. Składniki o tej porze roku - najsmaczniejsze i najtańsze. Namawiam Was na zrobienie.

Składniki: 

  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 duży (u mnie nawet bardzo duży) ząbek czosnku
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 spore pomidory
  • ostra papryka*
  • 1 ugotowana marchew z bulionu jarzynowego
  • około 250 ml bulionu z warzyw
  • sól i świeżo zmielony pieprz 

* użyłam około 1 cm kawałka bardzo, bardzo ostrej papryki, wyhodowanej przeze mnie z nasionka. Takiej, tyle, że intensywnie czerwonej, dojrzałej. Te na zdjęciach nie są jeszcze dojrzałe:

mamuku zupa krem z papryki i pomidorów

W garnku z grubym dnem podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę, dodać rozdrobniony czosnek, gdy się zrumienią, dodać pokrojone na małe kawałki papryki i sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrojoną marchewkę, wymieszać i zalać bulionem, garnek przykryć i gotować na małym ogniu, do czasu, aż warzywa zmiękną. Zmiksować. Doprawić do smaku.

mamuku papryka ostra odmiana karłowa

mamuku papryka ostra odmiana karłowa

Na podstawie tego przepisu.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
wtorek, 20 września 2016 18:23

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny