Wpis

poniedziałek, 31 października 2016

babeczki dyniowe z serowym kremem

mamuku babeczki dyniowe z imbirem

Imbirowo piernikowe babeczki z dynią. Lekko pikantne, udekorowane kremem z serka homogenizowanego i twarogu. Najlepsze w dniu pieczenia.

Składniki, 9 babeczek:

  • około 300 g surowej i zmiksowanej dyni* (po odsączeniu około 150 g)
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajko (duże L lub 2 M)
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 20 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej
  • ¾ łyżeczki świeżego, startego imbiru

krem:

  • 150 g tłustego twarogu
  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego
  • 40 g cukru pudru

* w oryginalnym przepisie użyty był mus z pieczonej dyni, ja babeczki zrobiłam z surowej dyni odmiany: prowansalska muszkatołowa.

Dynię umyć, wydrążyć pestki, pokroić w kostkę i zmiksować. Odsączyć na sitku. Soku nie wylewać; można go wypić: dodać do koktajlu, czy połączyć z innym sokiem. Ja zrobiłam z niego galaretki.

Pozostałe składniki wyjąć kilkanaście minut przed rozpoczęciem prac nad ciastem. Mąkę wymieszać z innymi suchymi składnikami. Piekarnik rozgrzać do temp. 170ºC.

Jajka utrzeć z cukrem, dodawać tłuszcz na przemian z mieszanką z mąką, mieszając tylko do połączenia, na koniec wmieszać odsączony dyniowy mus i imbir.

Masę przełożyć do foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka (przez około 30-35 minut).

Składniki kremu zmiksować na gładką masę. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki.

mamuku babeczki dyniowe z serkiem homogenizowanym

Ciasto na podstawie przepisu Pana Pawła Małeckiego na muffinki dyniowe. Przepis podałam z moimi zmianami. Krem jest mojego pomysłu.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
poniedziałek, 31 października 2016 21:15

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny