Wpis

piątek, 28 października 2016

pierogi z wołowym mięsem z rosołu

mamuku pierogi z wołowym mięsem z rosołu

Gotowane pierogi z wołowym mięsem z rosołu. Ciasto zrobiłam klasyczne, z mąki pszennej i żółtek, zaś farsz przyprawiłam inaczej, niż zazwyczaj. No, może nie do końca, bo wciąż pogłębia się mój bzik na punkcie nasion kolendry i zmieliłam sporą ich ilość do tego dania. Dodałam też po szczypcie gałki muszkatołowej, cynamonu, kardamonu i odrobinę miodu, i te dodatki sprawiły, że powstały pierogi wyrafinowane w smaku.

Składniki:

ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki stopionego lub bardzo miękkiego masła
  • szczypta soli
  • ½ szklanki letniej, przegotowanej wody (lub więcej)

farsz:

  • około 500 g mięsa wołowego z rosołu
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeżo zmielone nasiona kolendry (co najmniej łyżeczka)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • kilka – kilkanaście łyżek rosołu lub bulionu
  • po pół łyżeczki soku z cytryny i miodu (najlepiej wymieszane z kilkoma łyżkami rosołu)

dodatkowo, do gotowania pierogów:

  • sól
  • łyżka oleju

Składniki na ciasto połączyć, dobrze wyrobić. Gładkie i elastyczne przykryć ściereczką i zostawić, aby odpoczęło (na około 30 minut).

W tym czasie (lub wcześniej, nawet poprzedniego dnia) zmielić mięso razem z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Spróbować i ewentualnie doprawić.

Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować. Z cienkich placków wykroić szklanką krążki, na każdy nałożyć farsz, zlepić, ułożyć na oprószonej mąką desce, przykryć ściereczką na czas lepienia następnych pierogów. Można też, tak jak na zdjęciu: nałożyć farsz na rozwałkowane ciasto, zakryć je drugą warstwą ciasta, lekko palcami pozagniatać wokół nadzienia i wykroić krążek.

mamuku lepienie pierogów

Gotować w dużej ilości wody z solą i olejem – wrzucać na wrzątek, od chwili wypłynięcia na wierzch, gotować przez 3 minuty. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową.

mamuku pierogi z mięsem

Przepis na ciasto pochodzi z Kuchni Polskiej Pani Hanny Szymanderskiej, farsz jest mojego autorstwa.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
piątek, 28 października 2016 11:05

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny