Wpis

wtorek, 08 listopada 2016

gęś pieczona z ziołami

mamuku pieczona gęś

Gęś z porządnie przyrumienioną, chrupiącą skórką i miękkim mięsem. Pieczona w całości, w przyprawach delikatnie podkreślających smak mięsa.

Z kości pozostałych po zjedzeniu gęsi warto zrobić bulion, a wytopiony tłuszcz odlać i zachować, np. do smażenia.

Składniki:

  • świeża gęś, około 4 kg
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki owoców jałowca
  • 1 łyżeczka miękkiego masła

dodatkowo:

  • 1 duże jabłko ze skórką, bez gniazda nasiennego, pokrojone w ćwiartki
  • spora gałązka świeżego rozmarynu
  • ¾ szklanki białego wina i bulionu (w proporcjach 2:1)

Gęś (bez podrobów) dokładnie umyć (a wcześniej moczyć przez kilka godzin w zimnej, często zmienianej wodzie) i osuszyć. Odciąć nadmiar skóry z tłuszczem razem z kuprem.

Drób oprószyć solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy utrzeć w moździerzu, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i masłem. Gęś natrzeć na zewnątrz i wewnątrz powstałą pastą, dobrze wygnieść i odłożyć do lodówki na kilka godzin, lub na noc.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220ºC.

Do środka gęsi włożyć pokrojone jabłko z rozmarynem, skórę spiąć wykałaczkami. Gęś ułożyć w brytfannie piersią do dołu i wstawić do piekarnika.

Po upływie 40-50 minut gęś przewrócić na drugą stronę, a temperaturę zmniejszyć do 180ºC. Gęś podczas pieczenia kilkukrotnie polewać na przemian winem połączonym z bulionem i płynem powstałym podczas pieczenia. Pół godziny przed końcem pieczenia przewrócić ją jeszcze raz.

Swoją gęś piekłam łącznie przez 2,5 godziny.

mamuku gęś pieczona z ziołami

Inspirowałam się doborem przypraw z przepisu Hanny Szymanderskiej na gęś pieczoną z ziołami.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
wtorek, 08 listopada 2016 12:05

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny