Wpis

niedziela, 27 listopada 2016

szarlotka z budyniem

mamuku szarlotka z budyniem

Szarlotka na niedzielę. Łatwa i szybka do zrobienia. Na cienkim, kruchym spodzie, z dużą ilością kwaskowych jabłek i warstwą delikatnego budyniu. Obowiązkowo posypana cukrem pudrem.  

Składniki, forma o wymiarach 21x21 cm:

kruche ciasto:

  • 220 g mąki (w tym 150 g pszennej i 70 g krupczatki)
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru 
  • 100 g masła
  • 1 jajko

nadzienie z jabłek:

  • 1 kg jabłek (odmiana: szara reneta)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

budyń:

  • 2 budynie waniliowe (każdy na pół litra mleka)
  • niecały litr mleka
  • 4 łyżki cukru
  • pół laski wanilii (np. takiej, która aromatyzowała cukier)

dodatkowo:

  • łyżka bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie nierówne części (np. 2/3 i 1/3), owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. pół godz. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko ugnieść palcami.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sitko na czas chłodzenia ciasta.

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, tyle, że w mniejszej ilości mleka (o kilka łyżek), można do mleka wrzucić laskę waniliową, budyń będzie bardziej aromatyczny.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Spód podpiec przez około 10 minut.

Jabłka wymieszać z cynamonem i cukrem.

Podpieczony spód posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać, wyłożyć budyń, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez około 35 minut.

mamuku kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Na podstawie tego przepisu.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
niedziela, 27 listopada 2016 11:21

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny