Wpis

piątek, 23 grudnia 2016

domowa masa makowa

mamuku domowa masa makowa

Nadzienie do makowca. Nie z puszki, tylko domowe, ze zwykłego suchego maku. Masa makowa posłodzona jest głównie miodem. Może być z rodzynkami, migdałami, skórką pomarańczową lub innymi, ulubionymi bakaliami. I choć wykonanie jest czasochłonne - masę przyrządza się w kilku etapach, to jest też bardzo łatwa do zrobienia. 

Składniki:

  • 500 g maku
  • około 900 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 50 g rodzynków
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 50 g migdałów, wcześniej sparzonych, obranych ze skórki i posiekanych*

(lub

  • 50 g rodzynków
  • 100 g mieszanki daktyli, moreli i fig
  • 50 g płatków migdałowych)
  • 1 łyżka cynamonu
  • około 100 g miodu (lub mniej miodu, a więcej cukru)

dodatkowo, tuż przed pieczeniem ciasta z makową masą:

  • 1 łyżka masła
  • ubite białka

* takie zestawienie bakalii dodałam w roku ubiegłym, w nawiasie mieszanka z tego roku. Zdjęcia są z 2015 roku.

Mak sparzyć gorącą wodą i osączyć na sitku. Zalać mlekiem i gotować na małym ogniu około 30 minut. Odstawić na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc. Odcedzić na sitku o małych oczkach, później odcisnąć (najlepiej po prostu zostawić dłużej na sitku) i zmielić trzykrotnie. Do ostatniego mielenia można dodać cukier.

Wymieszać z bakaliami (można podsuszyć na suchej patelni). Dodać pozostałe składniki, wymieszać i jeszcze ewentualnie doprawić.

mamuku makowiec z domową masą

Na podstawie przepisu na makowiec z Kuchni Polskiej Marzeny Wasilewskiej; przepis dość mocno zmieniłam.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
piątek, 23 grudnia 2016 00:43

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny