Wpis

sobota, 03 grudnia 2016

miękkie pierniczki II

mamuku świąteczne pierniczki

Dwa lata temu pokazywałam Wam cudowne, miękkie pierniczki, przyszedł czas na kolejne. Tamtymi się zachwycałam i zachwycam nadal. Piekłam je w ogromnych ilościach i dwa lata temu i w roku ubiegłym. W tym też będę je piekła, bo nadal są u nas na pierwszym miejscu. Teraz znalazłam pierniczki na miejsce drugie. Nie odstają za bardzo od tych najlepszych, też są wspaniałe.

Różnią się smakiem (te najlepsze są z pomarańczowym akcentem) i sposobem wykonania. Tamte piecze się od razu po zagnieceniu składników i po uprzednim, krótkim schłodzeniu, te muszą dojrzeć przez kilka dni w lodówce. Tamte rozlewają się lekko podczas pieczenia, te zachowują kształt. A i jedne, i drugie dobre są tuż po upieczeniu. I przez wiele, wiele kolejnych dni.

Wstawcie ciasto już dzisiaj, upieczcie na Mikołajki, a będziecie cieszyć się wybornymi pierniczkami.

Składniki, 5-6 blach pierników:

  • 100 g masła
  • 250 g miodu
  • 250 g cukru trzcinowego (u mnie pół na pół demerara i zwykły)
  • 600 g mąki pszennej
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 12 g przyprawy do piernika (np. domowej; w przepisie było 10 g)
  • 10 g kakao
  • 2 jajka (L)

Masło rozpuścić z miodem i zwykłym cukrem, odstawić do schłodzenia. Wymieszać mąkę z sodą, przyprawą, kakao i cukrem demerara, wlać miód z masłem, dodać jajka i zagnieść ciasto. Wyrobić na jednolitą masę, przełożyć do szklanej miski, przykryć ją folią spożywczą, zrobić w niej kilka dziurek wykałaczką i odstawić do lodówki na 2-3 doby, lub na dłużej.

mamuku miękkie pierniki

Ciasto najlepiej rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na 5 mm grubość  i wykroić pierniki. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec przez 8 minut, zostawić na chwilę na blaszce i ostudzić na kratce. Przechowywać w zamkniętej puszce.

mamuku najlepsze pierniczki

Przepis Pawła Małeckiego z książki „Kuchnia Lidla”; podałam go z moimi zmianami.

Tu jest przepis na najlepsze pierniczki.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
sobota, 03 grudnia 2016 15:47

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny