Wpis

poniedziałek, 13 lutego 2017

babka piaskowa

mamuku babka wielkanocna

Dawno nic nie piekłam. Dlatego, kiedy w sobotę zgodnie stwierdzili¶my, że zjedliby¶my co¶ słodkiego po obiedzie, upiekłam babkę. Czasem te najprostsze ciasta s± najlepsze.

Babki wyszły dwie, jedna malutka i druga też nie jaka¶ ogromna. Mała zniknęła w sobotę, większ± zajadali¶my się wczoraj. Przypomniało nam się, że bardzo lubimy takie ciasta.

Składniki, 2 formy z kominem: o ¶rednicy 17 i 9 cm: 

  • 120 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 4 jajka (M)
  • 200 g m±ki pszennej
  • 50 g m±ki ziemniaczanej
  • łyżeczka (z małym czubem) proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy (lub soku)
  • skórka starta z 1 pomarańczy

lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z połowy pomarańczy (lub mniej)

Formę wysmarować masłem i wysypać bułk± tart±/m±k±. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Masło utrzeć na puszyst± masę, nadal ucieraj±c dodawać kolejno cukier, jajka na przemian z m±k± wymieszan± z proszkiem do pieczenia, mleko, ekstrakt, a na końcu skórkę.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do gor±cego piekarnika, piec do suchego patyczka (około 30 minut).

Ostudzić na kratce, udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

mamuku babka piaskowa

Na podstawie przepisu z ksi±żeczki „Przepisy czytelników. Potrawy na Wielkanoc” Wydawnictwa Prószyński i S-ka. Przepis przysłała Pani Renata ¦witalska, podałam go z moimi zmianami. 

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
poniedziałek, 13 lutego 2017 13:20

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny