Wpis

niedziela, 19 marca 2017

cytrynowe babeczki z makiem

mamuku babeczki z makiem

Maślane babeczki z makiem i skórką z cytryny, w sam raz na szybki, puszysty deser po obiedzie lub na słodki podwieczorek.

Składniki, 9-10 babeczek:

  • 125 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka maku
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka (L)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny

Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC.

Wymieszać suche składniki, dodać masło i jajka, zmiksować, dodać sok z mlekiem i jeszcze raz krótko zmiksować. Na koniec wmieszać skórkę z cytryny.

Papilotki napełnić surowym ciastem (do około ¾ wysokości), wstawić do gorącego piekarnika, piec przez około 15-20 minut. Ostudzić na kratce.

Ostudzone babeczki można udekorować ulubionym kremem.

mamuku cytrynowe babeczki

mamuku cytrynowe babeczki z makiem

Na podstawie przepisu Jemmy Wilson z książki Jamie Oliver’s Food Tube: Sezonowe słodkości. Przepis podałam z moimi zmianami.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
niedziela, 19 marca 2017 17:05

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny