Wpis

sobota, 15 kwietnia 2017

Wielkanocny barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbasą

mamuku wielkanocny barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbasą

Barszcz ze świeżym chrzanem i pieczoną białą kiełbasą. Gotuję go od kilku lat, tylko na Wielkanoc. Barszcz nie jest tłusty, a delikatny, lekko kwaskowy, z subtelnie wyczuwalną ostrością chrzanu. Bardzo go lubimy. Przepis może wydawać się skomplikowany, ale barszcz naprawdę nie jest trudny do przyrządzenia.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju (1+1)
  • 2 duże cebule (1+1)
  • 4 ząbki czosnku (2+2)
  • 3 łyżki suszonego majeranku (1+2)
  • biała kiełbasa
  • 100 g boczku parzonego wędzonego
  • około 1,3 litra bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziemniaki (około 300 g)
  • około pół litra zakwasu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 kilkucentymetrowe korzenie chrzanu
  • 1 łyżeczka soli 
  • świeżo zmielony pieprz

Na dno naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę oleju, ułożyć cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek (swój z rozpędu przepuściłam przez praskę), posypać 1 łyżką majeranku, ułożyć kiełbasę i polać jeszcze 1 łyżką oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC na 15-20 minut.

Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć bez dodatkowego tłuszczu na rumiano, pod koniec dodać rozgniecione 2 ząbki czosnku. Kilka skwarek można odłożyć do dekoracji.

Usmażony boczek z czosnkiem przełożyć do garnka, zalać bulionem (wcześniej warto przelać nim patelnię po smażeniu), dodać liście z majerankiem, opaloną nad ogniem cebulę i gotować przez 5 minut.

Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż zmiękną. W trakcie wyjąć opaloną cebulę.

Wyjętą z naczynia z kiełbasą cebulę z czosnkiem przełożyć do garnka z zupą, wlać przecedzony zakwas.

Z jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem, dodać 2 łyżki barszczu i śmietanę, wymieszać i przelać do zupy. Białka pokroić i dodać do zupy. Dodać starty na tarce schłodzony chrzan. Doprawić do smaku.

Podawać z białą kiełbasą i ugotowanym jajkiem.

mamuku barszcz chrzanowy z białą kiełbasą

Przepis Karola Okrasy z książki z Lidla. Podałam moją (chyba uproszczoną) wersję przepisu. 

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
sobota, 15 kwietnia 2017 16:00

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny