Wpis

sobota, 08 kwietnia 2017

jarskie leczo

mamuku jarskie leczo

To najlepsza potrawa, którą przygotowałam podczas mojego postu. Zaraz za nią jest zupa z pieczonej papryki, ale leczo zdecydowanie króluje. Ugotowałam je dwukrotnie i za każdym razem wystarczało na kilka małych posiłków. Leczo jest całkowicie bezmięsne i beztłuszczowe. Warzywa są jędrne, aromatyczne, leczo jest pikantne i bardzo, bardzo smaczne.

Składniki:

  • 2 duże cebule pokrojone w piórka (160 g)
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka (150 g)
  • 1 żółta papryka (150 g)
  • 3 czerwone papryki (440 g)
  • 2 małe pomidory (120 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 0,3 – 0,5 łyżeczki chili
  • mały, około 2 cm kawałek kłącza świeżej kurkumy, przeciśnięty przez praskę do czosnku
  • 2-3 łyżki beztłuszczowego  bulionu lub wody
  • sól i świeżo zmielony pieprz

W garnku o grubym dnie „podsmażyć” bez tłuszczu cebulę, dodać czosnek, słodką paprykę, wymieszać i podlać bulionem. Dodać pokrojone w kostkę papryki, sparzone i obrane ze skórki pomidory i dusić na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą jędrne. W międzyczasie doprawić.

mamuku postne leczo

Całe leczo ma około 400 kcal, ale wystarcza na kilka porcji.

Przepis własny.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
sobota, 08 kwietnia 2017 10:00

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny