Wpis

niedziela, 16 kwietnia 2017

kajmakowo kawowy mazurek na bezglutenowym spodzie

mamuku mazurek kajmakowo kawowy na bezglutenowym spodzie

Mazurek na bezglutenowym, bardzo smacznym spodzie z mąki ryżowej i mielonych migdałów. O ile spód jest wyborny, to polewa jest wprost obłędna. I bardzo prosta do zrobienia. Składa się z mleka zagęszczonego, kawy Inki i jogurtu naturalnego. Dosłodzona jest (i dodatkowo zagęszczona) kilkoma kawałkami białej czekolady. Nie, mazurek nie jest za słodki. Jest akurat. To taki mazurek tiramisu. Jeden z lepszych, jakie jadłam. Polecam serdecznie, jeśli już nie na te święta, to na pewno na następne.

Radosnych Świąt!

Składniki:

ciasto*:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru pudru
  • 140 g masła
  • 1 niepełna łyżka ekstraktu z wanilii
  • ½ małego jajka (jajko roztrzepałam i połowę dodałam do tego ciasta, a połowę do ciasta na mazurek jogurtowy)

polewa kajmakowo – kawowa**:

  • 150 g mleka zagęszczonego słodzonego (w tubce)
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej zbożowej (inki)
  • 170 g gęstego jogurtu naturalnego (użyłam greckiego i najpierw odsączyłam go na sitku: zostało 120 g)
  • 30 g białej czekolady

dodatkowo:

  • migdały (wcześniej sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki)
  • rodzynki
  • pokrojone daktyle

* przepis jest na dużą blachę, np. 36x22 lub 33x26 cm, moje mazurki (3 sztuki) są w kształcie jaj o wymiarach ok. 15x21 cm.

** polewa jest idealnie odmierzona na wielkość ciasta, ale ponieważ upiekłam jeszcze dwie duże mazurko – pisanki z przepisu na mazurek jogurtowy, to przemieszałam polewy; część znalazła się na tym cieście, a część na „jogurtowym”.  Na zdjęciach są obydwa ciasta i obie polewy.

Ciasto: Wymieszać mąki z cukrem, dodać masło, posiekać nożem (lub rozetrzeć palcami na kruszonkę). Dodać ekstrakt i jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto jest bardzo miękkie.

Piekarnik nagrzać do 160ºC. Schłodzone ciasto rozwałkować (pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na grubość ok. 5 mm. Placek przenieść razem z papierem na blachę do pieczenia (zdjąć górny arkusz papieru) i przyciąć do rozmiarów formy. Ja upiekłam trzy placki w kształcie jajek.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut (w zależności od wielkości), do lekkiego zrumienienia. Po ostudzeniu placek udekorować.

Polewa kajmakowo – kawowo – jogurtowa: jogurt odcedzić – wyłożyć na gęste sitko i odstawić na minimum godzinę.

Kawę połączyć z częścią (albo całością, jeśli zrobicie to w większym naczyniu) odcedzonego jogurtu. Mleko zagęszczone podgrzać w niewielkim rondlu. Kiedy zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać białą czekoladę i wymieszać.

Do jogurtu z kawą przełożyć łyżkę masy kajmakowej, energicznie wymieszać, dodać kolejną, wymieszać i połączyć całość.  Masa powinna być gładka i dosyć gęsta. Polewę przełożyć na placek, mazurek udekorować np. bakaliami. Moja córka zrobiła w tym roku dekoracje lentilkowe:)

mamuku mazurek kajmakowy z kawą i jogurtem

Przepis mojego autorstwa.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
niedziela, 16 kwietnia 2017 12:54

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny