Wpis

sobota, 22 kwietnia 2017

naleśniki gryczane

mamuku naleśniki z mąki gryczanej

Bardzo ciekawe w smaku naleśniki. Trochę inne od tych ze zwykłej mąki, może bardziej chrupiące. Zjedliśmy je z białym serem i domowymi powidłami ze śliwek. Gorąco polecam.

Składniki, około 20 naleśników:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka (L)
  • 700 ml mleka 3,2%
  • 2-3 łyżki oleju np. rzepakowego

Wszystkie składniki (oprócz oleju) dokładnie wymieszać trzepaczką i odstawić na pół godziny.

Bezpośrednio przed smażeniem do ciasta naleśnikowego dolać olej i wymieszać.

Rozgrzać patelnię (przed smażeniem pierwszego naleśnika można ją skropić olejem) i smażyć naleśniki z obu stron, do zrumienienia.

mamuku gryczane naleśniki z serem

Na podstawie przepisu na zwyczajne naleśniki.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
sobota, 22 kwietnia 2017 20:01

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny