Wpis

poniedziałek, 01 maja 2017

babeczki z rabarbarem

mamuku rabarbarowe babeczki

Rabarbarowe babeczki na majówkę. Mięciutkie, wilgotne i podwójnie kwaskowe – od rabarbaru i limonkowego lukru. Z pełnoziarnistej m±ki orkiszowej, br±zowego cukru i naturalnego jogurtu.

Składniki, około 10 sztuk: 

  • 1 szklanka m±ki razowej orkiszowej (w tym 2 łyżki m±ki ziemniaczanej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 70 g br±zowego cukru, np. trzcinowego demerara
  • 1 jajko (L)
  • 45 g oleju
  • 150 g gęstego jogurtu
  • około 220 g rabarbaru pokrojonego na 0,5 cm kawałki

dodatkowo:

  • lukier z cukru pudru i limonki

Rabarbar umyć, obrać, pokroić na 0,5 cm kawałki. M±kę wymieszać z proszkiem, sod±, cynamonem, sol± i cukrem. Jaja z jogurtem i olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC.

Składniki poł±czyć, na koniec dodać rabarbar. Wymieszać, ciasto przełożyć do foremek na muffinki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.

mamuku babeczki z rabarbarem

mamuku rabarbarowe pełnoziarniste babeczki z br±zowym cukrem i jogurtem

Na podstawie tego przepisu.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
poniedziałek, 01 maja 2017 19:30

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny