Wpis

środa, 03 maja 2017

jogurtowe lody z rabarbarem

mamuku lody jogurtowe z rabarbarem

Jogurtowe lody z rabarbarem. I cóż z tego, że jest zimno, tak dobre lody można jeść niezależnie od temperatur panujących na zewnątrz. Zrobiłam je na jogurtowej bazie, dodałam śmietanę, która nadała odpowiedniej delikatności i rabarbar, na który właśnie zaczął się sezon.

Rabarbaru miałam niewiele, akurat tyle mi zostało po upieczeniu tych babeczek, ale okazało się, że to wystarczająca ilość, aby rabarbar w lodach nie dominował, a jedynie podkręcał ich smak.

I tym samym sezon na domowe lody uważam za rozpoczęty.

Składniki:

  • 450 g gęstego jogurtu (naturalnego lub greckiego)  
  • 90-100 g cukru (50 i 40-50 g; najlepiej przynajmniej w części waniliowego)
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 120 g (lub nieco więcej) rabarbaru

Jogurt, nawet ten gęsty, najlepiej odcedzić – wyłożyć na gęste sitko i odstawić do lodówki choć na kilkadziesiąt minut, lody będą miały lepszą konsystencję, no i szybciej się zrobią. Mój jogurt po odsączeniu ważył 360 g.

Pokrojony rabarbar przełożyć do rondla, zasypać cukrem (50 g) i zagotować na małym gazie. Po kilku minutach wyłowić kawałki rabarbaru i odłożyć, a sok zredukować o połowę (powinien powstać gęsty, „galaretowaty” syrop). Zestawić z ognia, dodać wyłowiony wcześniej rabarbar i odstawić do ostudzenia.

Śmietanę ubić mikserem (końcówkami do ubijania białek), dodać cukier (40-50 g) i odsączony jogurt, zmiksować do połączenia. Przelać do maszyny do lodów. Lody po wyjęciu z maszyny przełożyć do pojemnika, dodać schłodzony rabarbar, wymieszać i wstawić na około godzinę do zamrażalnika.

mamuku maszyna do robienia domowych lodów i lody jogurtowe

Lody można też przygotować bez maszyny do lodów. Zmiksowaną mieszankę umieścić w zamrażalniku i co pół godziny – godzinę miksować. Czynność powtarzać kilkakrotnie, do czasu, aż nie będzie możliwe dalsze miksowanie. Teoretycznie, miksowanie rozbija tworzące się kryształki lodu, ja jednak uważam, że lody bez maszyny nigdy nie będą miały tak kremowej konsystencji, jak lody z maszyny zjedzone w krótkim czasie po zrobieniu.

Przepis mojego autorstwa.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
środa, 03 maja 2017 18:00

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny