Wpis

poniedziałek, 08 maja 2017

serowa tarta z rabarbarem

mamuku serowa tarta z rabarbarem

Tarta z nadzieniem serowym i rabarbarem. Składa się z cienkiego, bardzo kruchego ciasta i zmiksowanego, tłustego twarogu, posypanego pokrojonym rabarbarem. Ciasto jest szybkie i łatwe do zrobienia; idealne do poobiedniej kawki. Polecam.

Składniki, forma o średnicy 24 cm:

ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko (L)
  • 1 łyżka soku z cytryny

farsz:

  • 360 g tłustego twarogu (w kostce)
  • 60 g cukru
  • 1 jajko (L)

dodatkowo:

  • 1 łodyga rabarbaru (około 130 g)
  • 1 łyżka cukru

Ciasto: składniki szybko zagnieść. Formę wyłożoną papierem do pieczenia (dno) i posmarowaną masłem (boki) wylepić ciastem i schłodzić w lodówce.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Spód schłodzonego ciasta nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 10 minut, do lekkiego zrumienienia.

Rabarbar umyć, obrać, pokroić wzdłuż na 4 części, a te na 3-4 cm kawałki. Posypać cukrem i odstawić.

Farsz serowy: składniki zmiksować na mniej lub bardziej gładką masę (jak lubicie), wyłożyć na podpieczony spód, rozrzucić rabarbar i ponownie wstawić do piekarnika (temperaturę obniżyć do 170ºC). Piec ok. 25 minut, do ścięcia masy.

Ostudzić. Schłodzić w lodówce.

prosto z niestety przypalającego już piekarnika:(

mamuku tarta z serem i rabarbarem

mamuku tarta na kruchym spodzie, z serem i rabarbarem

Przepis mojego autorstwa.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
poniedziałek, 08 maja 2017 13:30

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny