Wpis

poniedziałek, 12 lutego 2018

chipsy warzywne

mamuku domowe chipsy z warzyw

Jeśli macie ochotę na dwuskładnikowe, chrupiące chipsy, to zapraszam.

Moje chipsy to warzywa i szczypta soli. Koniec. Trochę krojenia (jeśli posiadacie malakser, to krojenie zajmie dosłownie chwilę), maksymalnie godzina suszenia w piekarniku i gotowe.

Składniki:

  • burak (najwygodniejszy podłużny)
  • marchew (najlepszy gruby korzeń – warzywa podczas suszenia tracą na objętości)
  • pietruszka (najlepszy gruby korzeń)
  • sól 

Warzywa obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki (np. mandoliną, malakserem, itp.). Ułożyć ciasno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć solą (z jednej strony) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 110-120ºC. Po około 20 minutach warzywa odwrócić na drugą stronę. Piec (w sumie) przez 50-60 minut.

mamuku chipsy z buraka

Ważne jest, aby podczas suszenia ze dwa-trzy razy otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika. Ja piekę warzywa początkowo na 3 blachach jednocześnie, na koniec - na tyle tracą objętość, że mieszczą się na 1 blasze. 

tak jak ta marchewka:)

mamuku chipsy marchewkowe

mamuku chipsy z marchewki

Czasem już po 45 minutach wyłączam temperaturę i zostawiam warzywa w stygnącym piekarniku (zupełnie jak bezy). Wtedy ładnie zachowują kolor.

pietruszka jak małe meduzy:)

mamuku chipsy z pietruszki

mamuku domowe chipsy warzywne

mamuku chipsy warzywne

Przepis własny.

Smacznego,

Marta 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
poniedziałek, 12 lutego 2018 21:25

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość bajanka napisał(a) z *.sta.tvknaszapraca.pl komentarz datowany na 2018/02/20 14:32:33:

    Uwielbiam buraczki. Nigdy nie robiłam warzywnych chipsów. Pietruszkowe mnie nie przekonują, ale na buraczki się skuszę. pozdrawiam :)

  • mamuku napisał(a) komentarz datowany na 2018/02/20 15:01:43:

    Z buraków są najlepsze:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny