Wpis

środa, 07 lutego 2018

karmelowy sernik z mlekiem skondensowanym

mamuku karmelowy sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik o lekko karmelowym smaku. Mazisty ale nie ciężki i dość słodki w porównaniu do innych moich wypieków.

Składnikikwadratowa forma o boku ok. 21 cm:

spód to około 250 g zamrożonego kruchego ciasta do serników

warstwa serowa:

  • 200 g twarogu tłustego (w kostce)
  • 300 g sera (takiego z wiaderka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 g mleka zagęszczonego słodzonego (np. z puszki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka

dodatki:

  • 30 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%
  • orzechy (u mnie pekan)

Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, podpiec w górnej części piekarnika przez ok. 10 minut.

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować (dodając je po kolei, jajka pojedynczo).

Na podpieczony spód wylać ser i wstawić do piekarnika (temperatura początkowa to 170ºC, 5 minut po wstawieniu sernika należy ją obniżyć do 140-150), piec ok. 25-30 minut, do ścięcia masy. Piekarnik uchylić i powoli ostudzić ciasto. Później schłodzić w lodówce.

Rozpuścić czekoladę w śmietance (najlepiej w kąpieli wodnej, czyli w suchej miseczce nad garnkiem z gorącą wodą). Sernik pokroić, środek każdego kawałka posmarować czekoladą i ułożyć po orzechu.

mamuku sernik na mleku skondensowanym

mamuku karmelowy sernik

Przepis mojego autorstwa.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
środa, 07 lutego 2018 19:22

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny