Wpis

wtorek, 20 lutego 2018

zupa krem z pietruszki

mamuku zupa krem z korzenia pietruszki

Gęsta zupa - krem z korzenia pietruszki, z dodatkiem gruszki. Ugotowana na beztłuszczowym bulionie, a podana z pietruszkowym chipsem i szczypiorem. Aromatyczna i intrygująca w smaku. 

Składniki:

  • 3 korzenie pietruszki (ok. 300 g)
  • pół gruszki (ok. 80 g)*
  • 300 – 350 ml bulionu z warzyw
  • sól, świeżo zmielony pieprz

dodatkowo:

 dla tych, co nie są na diecie mogą też być:

  • grzanki
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • lub kilka łyżek śmietanki kremówki 30%

Pietruszki i gruszkę obrać i umyć. Pokroić na małe kawałki. W garnku z grubym dnem podsmażyć (bez oleju) pietruszkę, gdy lekko zbrązowieje dodać gruszkę, wymieszać. Po kilku minutach wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (10 - 15 minut). Zmiksować. Doprawić do smaku.

Przed samym podaniem posypać dodatkami lub skropić olejem / wmieszać lekko spienioną kremówkę.

* gruszka, ze względu na dużą zawartość cukru nie jest polecana w diecie warzywno - owocowej, natomiast jak najbardziej można ją jeść podczas wychodzenia z postu (choć ja zupę jadłam jeszcze w trakcie postu - przez dwa dni; te pół gruszki było moim jedynym owocem w ciągu dwóch dni i był to mój jedyny grzeszek podczas całego postu).

mamuku zupa krem z pietruszki i gruszki

Przepis własny.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
wtorek, 20 lutego 2018 11:10

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny