Wpis

pi±tek, 09 marca 2018

jarskie goł±bki

mamuku jarskie goł±bki

Warzywne goł±bki zgodne z zasadami postu warzywno owocowego dr D±browskiej. Moje powstały dosłownie z resztek wcze¶niej przygotowanego farszu warzywnego i rewelacyjnej pasty z pieczonych papryk i bakłażana. Nic się przecież nie może zmarnować.

Goł±bki s± malutkie, bo kapustę miałam niewielk± a farszu odrobinę, ale wła¶nie takie maj± swój urok.

Składniki, 6 małych goł±bków:

  • 6 li¶ci z małej główki włoskiej kapusty
  • około 250 g warzywnego farszu (po 40-50 g na każdy li¶ć)
  • około 100 ml przecieru pomidorowego
  • około 100 ml pasty z papryki i bakłażana
  • sól, pieprz
  • ewentualnie kilka łyżek bulionu lub wody

Z kapusty delikatnie odci±ć największe li¶cie (wierzchnie wyrzucić), obgotować je przez około 3 minuty we wrz±tku, ods±czyć.

Nałożyć farsz na li¶cie, ciasno zawin±ć brzegi formuj±c goł±bki. Na dno garnka lub patelni wlać przecier pomidorowy, dodać pastę, ułożyć uformowane goł±bki i zagotować. Zmniejszyć ogień, ostrożnie przewrócić goł±bki na drug± stronę i dusić przez ok. 20 minut. Gdy sos jest za gęsty wlać kilka łyżek bulionu. Doprawić.

mamuku goł±bki z warzywnym farszem

mamuku postne goł±bki

mamuku warzywne goł±bki z pomidorowo paprykowym sosem

Przepis własny.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
pi±tek, 09 marca 2018 10:00

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny