Wpis

piątek, 02 marca 2018

kalafiornica

mamuku kalafiornica

Kalafiornica to wegańska, dietetyczna jajecznica bez jajek. Jednocześnie jest to bardzo proste do przygotowania i szybkie danie. Z jajecznicą przede wszystkim wspólny ma wygląd, a smak w dużym stopniu zależy od dodatków.

W trakcie mojego postu warzywno owocowego, gdzieś w okolicach piątego tygodnia, zaczęłam tęsknić za jajkami. Ale ani myślałam, żeby przerywać post tylko z powodu marzeń o jajecznicy, czy innym omlecie… Udałam się więc do najbliższego sklepu zielarskiego i kupiłam sól „udającą” jajka. I zrobiłam kalafiornicę.

Muszę przyznać, że to bardzo dobre i sycące danie.

Składniki, 1 porcja:

  • kilka różyczek kalafiora (np. 150 g)
  • 2 szczypty kurkumy lub 1 szczypta kurkumy i 1 szczypta dobrej mieszanki curry
  • sól kala namak (czarna sól himalajska; mam drobną, która wcale tak drobna nie jest, ale już jej nie mielę)

dodatki:

  • pomidory
  • szczypiorek

dla tych, co są w trakcie wyjścia z postu warzywno-owocowego i wszystkich innych:

  • szparagi
  • awokado, itd.  

Umytego kalafiora wrzucić na wrzątek, ugotować do miękkości, odcedzić. Posypać kurkumą, rozgnieść widelcem, posypać solą już na talerzu (ja tak robię i tak smakuje mi najbardziej).

z kurkumą i curry, kalafior al dente:

mamuku jajecznica z kalafiora, z kurkumą i curry

z kurkumą:

mamuku jajecznica z kalafiora z mieloną kurkumą

Przepis własny.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
piątek, 02 marca 2018 14:35

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny