Wpis

czwartek, 22 marca 2018

postna zupa jarzynowa

mamuku postna zupa jarzynowa

Ta zupa była zdecydowanym numerem 1 podczas mojego tegorocznego postu. Mało tego, ugotowałam ją również wczoraj, a jestem już na finiszu II etapu, czyli wychodzenia z postu warzywno - owocowego.

Zupa jest sycąca, bardzo smaczna i prościutka do wykonania. Jednego dnia można ugotować wersję podstawową (jak na drugim zdjęciu), drugiego dodać kolejny składnik, trzeciego – o ile zupy jeszcze zostanie – następny. W ten sposób codziennie można zaserwować inną wersję i przetrwać niejeden postny kryzys.

Składniki:

  • około 300 g ugotowanych białych warzyw z bulionu (korzenie pietruszki i selera)
  • około 100 g ugotowanej marchwi z bulionu
  • około 550 ml bulionu z warzyw
  • około 230 g różyczek kalafiora
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • około 150 g różyczek brokułu + dodatkowy bulion
  • kilkanaście główek brukselki + dodatkowy bulion

Ugotować bulion warzywny (np. taki jak ten, ale bez tłuszczu) i odcedzić go. Wyjąć marchew, korzenie pietruszki i selera - będą potrzebne do zupy.

Selera i pietruszkę zmiksować na gładką masę - otrzymamy naturalny zagęstnik zupy.

Do zmiksowanych warzyw wlać bulion, dodać pokrojone różyczki kalafiora i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości kalafiora (lub al dente). Na koniec dodać pokrojoną w plasterki marchew. Doprawić do smaku.

mamuku dietetyczna zupa jarzynowa

Kolejnego dnia do gorącej zupy dodać trochę bulionu i np. różyczki brokułu, podgotować.

Jeszcze następnego dnia dodać np. brukselkę.

W ten sposób przez dwa-trzy dni możemy mieć trochę inną zupę, niewielkim nakładem pracy i małym kosztem, co nieco urozmaici postną dietę.

mamuku post warzywno owocowy dr Dąbrowskiej

Przepis własny.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
czwartek, 22 marca 2018 14:30

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny