Wpis

sobota, 10 marca 2018

warzywne szaszłyki z piekarnika

mamuku warzywne szaszłyki pieczone w piekarniku

Warzywne szaszłyki pieczone w piekarniku. U mnie postne, bez tłuszczu, ale nie będąc na ścisłej diecie jak najbardziej można (a nawet trzeba) przed pieczeniem skropić warzywa olejem. Szaszłyki będą wspaniałym, kolorowym dodatkiem do dania właściwego, a podczas postu mogą być samodzielnym daniem.

Składniki, około 10 szaszłyków:

  • 3 średnie papryki (żółta, zielona, czerwona)
  • 2 cebule (1 może być czerwona)
  • pół cukinii
  • kilka plastrów bakłażana
  • sól
  • pieprz

dodatkowo, dla tych, co nie są na diecie:

  • 1 łyżka oleju

Warzywa umyć. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, cukinię i bakłażana obrać, cebulę pokroić w ósemki (usuwając zdrewniałe części), a pozostałe warzywa w kostkę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190-200ºC.

Na patyczki do szaszłyków nadziewać warzywa na przemian, wg upodobań. Ułożyć na blasze (na papierze do pieczenia lub macie teflonowej), oprószyć solą i pieprzem, Ci, co mogą, niech skropią warzywa olejem.

Wstawić do gorącego piekarnika na około 15 minut, w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.

mamuku warzywne szaszłyki z piekarnika

mamuku postne szaszłyki z piekarnika

Przepis własny.

Smacznego,

Marta

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mamuku
Czas publikacji:
sobota, 10 marca 2018 16:10

Trackback

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny